A szaktárca álláspontja szerint nem ütközik az európai uniós versenyjogba a Magyar termék rendelet - mondta el az MTI-nek Fezakas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

A Magyar termék rendelet megalkotása miatt vannak ugyan Magyarországnak vitái az unióval, lesznek is még egyeztetések az ügyben, de a vitás kérdések rendezhetők - közölte Fazekas Sándor.

A miniszter elmondta: az unió versenyjogi aggályokat hangoztat, azonban a magyar kormány és a Vidékfejlesztési Minisztérium álláspontja az, hogy a rendelet nem ütközik az unió jogrendjébe és a nemzetközi szerződésekbe. A jogszabály a fogyasztók tájékoztatását szolgálja, hogy a vásárló egyértelműen tisztában legyen vele, mely élelmiszer származik Magyarországról - tette hozzá Fazekas Sándor.

A miniszter emlékeztetett: a rendelet szerint az tekinthető a magyar terméknek, amely 100 százalékban magyar alapanyagból készült, feldolgozását és csomagolását is Magyarországon végezték. A rendelet tartalmaz átmeneti kategóriákat is. Azokat a termékeket, amelyek - 50 százalékban - magyar alapanyagot tartalmaznak és Magyarországon gyártják, a hazai termék kategóriába tartoznak. Példaként említette a hurkát, amelynek rizse külföldről származik.

Vannak továbbá olyan termékek, amelyeket Magyarországon készítenek, de külföldi alapanyagból, ezeket a hazai feldolgozású termék kategóriába sorolja a rendelet. Itt a csokoládékészítményeket említette példaként a miniszter.

A Magyar termék rendelet szeptember 1-jén lép hatályba.