Kitálalt egy ősrégi IMF-es közgazdász

2012.07.23. 0:08
Peter Doyle nyilvánosságra került felmondólevelében azt írta, szégyelli, hogy a Nemzetközi Valutaalapnál dolgozott.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyik volt vezető közgazdásza húszévnyi munkaviszony után a múlt hónapban lemondott, és levélben magyarázta meg az IMF vezetőségének, hogy miért távozott a szervezettől - írja internetes oldalán a BBC. A június 18-án kelt levelet a CNN és a Reuters is idézi, Peter Doyle ebben hozzá nem értésről, hiányosságokról és katasztrofális kinevezésekről ír.

A veterán közgazdász az IMF Európai Főosztályán dolgozott, amely Görögország, Portugália és Írország mentőcsomagjait dolgozta ki. Doyle a levélben azt írja, hogy az IMF legnagyobb hibája az, hogy nem figyelmeztette előre a világ vezetőit a globális és az eurózóna válságának mélyülésére, annak ellenére, hogy a veszélyekkel kapcsolatos összes információ a rendelkezésére állt. 

"Ez még világosabb, ha megnézzük, hogy kik ültek az IMF vezérigazgatói székében az elmúlt tíz évben" - írja a felmondólevélben Doyle. A közgazdász szerint a jelenlegi vezér, Christine Lagarde kinevezése is beleillik a "szennyes" kiválasztási folyamatba.

A levélben Doyle kritizálja azt a gyakorlatot, hogy az IMF vezetője mindig európai, a Világbank élére pedig mindig az Egyesült Államok általában amerikai jelöltje került. "Vannak itt jó emberek is, de ők inkább továbbállnak. Érdemes lenne vigyázni arra, hogy az IMF ne veszítse el több emberét" - zárja a levelet Doyle.

A CNN szerint az IMF szóvivője azt mondta, semmi nem támasztja alá a Doyle levelében írtakat, hiszen az IMF már lefolytatott egy belső vizsgálatot, hogy feltárja, milyen hibák történhettek a globális pénzügyi válság kitörése előtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK