Közel 12 éves mélyponton az euró a jennel szemben

Vágólapra másolva!
Az euró, amely a dollárhoz viszonyítva is immár negyedik napja gyengül, a jennel szemben közel 12 éves mélypontra zuhant hétfőn. Az eurót a görög és a spanyol hírek mozgatják, többnyire lefelé. A forint a pénteki zárószint magasságában, 286 és 287 között kezdi a hetet.
Vágólapra másolva!

A közös európai pénz újabb sorsdöntő hét elé néz, a piac leginkább a spanyol aukciókra figyel. A 10 éves kötvény hozama július 20-án már 7,284-ig emelkedett, ami egyértelműen arra utal, hogy az eurózóna negyedik legnagyobb gazdasága nem lesz képes a piacról újrafinanszírozni lejáró adósságait.

A héten újabb aukciókra kerül sor, amelyekre a devizapiaci szereplők a korábbiaknál is erősebben figyelnek. A várakozások nem az európai pénznek kedveznek: az euró árfolyama a dollárral szemben várhatóan tovább esik - mondta a Bloomberg munkatársának Ray Attrill, a National Australia Bank devizastratégája.

Az euró a dollárral szemben (magyar idő szerint) hétfőre forduló éjjel 1,2106 környékén, utoljára több mint két éve, 2010 júniusában látott mélységben is megfordult. A jennel szemben még nagyobbak az európai pénz veszteségei: a japán devizában számolt árfolyam 94,628-ig zuhant.

Az utolsó napok mozgásai összhangban vannak az elmúlt 3 hónap statisztikáival: a Bloomberg számításai szerint április 23-a óta az euró 5 százalékkal gyengült, miközben a dollár 4,1 százalékkal, a jen pedig 8,5 százalékkal erősödött.

Spanyolország, Görögország: semmi sincs rendben

A spanyol tartományoknak 2012 második felében körülbelül 15 milliárd euró adósságuk jár le. A két legeladósodottabb Katalónia és Valencia, az előbbinek várhatóan a rendkívüli tartalékalapokat is igénybe kell vennie. Spanyolország bankjait, amelyek az ingatlanbuborék 2008-as kipukkanása után kerültek egyre nehezebb helyzetbe, az Európai Unió 100 milliárd euróval segíti ki.

A periféria leggyengébb láncszeméből, Görögországból is inkább negatív hírek várhatók. Az EU/EKB/IMF trojka küldöttsége kedden érkezik Athénbe, hogy ellenőrizze, teljesülnek-e az újabb hitelrész lehívásának feltételei. Megelőlegezett bizalomról nemigen beszélhetünk. A Spiegel például egy - meg nem nevezett - EU-tisztviselőt idézett, aki szerint nyilvánvaló, hogy az államadósság csökkentésére tett vállalásokat Görögország nem lesz képes teljesíteni, így az IMF be fogja fagyasztani a folyósítást. A Spiegel szerint a hitelezők már tényként kezelik, hogy a görögök nem tudják tartani az államadósság tervezett szintjét, ezért további mintegy 50 milliárd euróra lehet szükségük. Ebbe azonban a tagállamok már aligha mennének bele.

A Fed tehet valamit az euró érdekében

A dollár erősödését az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed mérsékelheti. Ben Bernanke elnök a múlt héten leszögezte: a monetáris politika döntéshozói már keresik, milyen eszközökkel segíthetik elő a munkaerőpiac fenntartható ütemű bővülését.

Ha a Fed agresszív mennyiségi lazítás mellett dönt, azaz kötvényeket vásárolva pumpál pénzt a gazdaságba, az a globális hangulatot mindenképpen javítani, a dollárt pedig gyengíteni fogja. A jelzést a washingtoni kereskedelmi minisztérium adhatja meg pénteken, amikor közzéteszi a második negyedéves GDP-adatokat. Az elemzői konszenzus szerint az évesített ütem a január-márciusi 1,9 százalékról 1,4 százalékra lassult - egy negatív meglepetésre feltehetően a Fed is reagálni fog.

Stabilan tartja magát a forint

A hazai deviza az euróval szemben pénteken közel egy százalékot gyengült, ennek ellenére azonban stabilnak mondható: az euró árfolyama július eleje óta alig mozdult ki a 284-290-es sávból. Eközben a lej sorra dönti a negatív történelmi csúcsokat: egy euró pénteken egy ideig már több mint 4,6 lejt ért, és hétfő reggel 7 órakor is 4,59 környékén mozgott az árfolyam.