Eltűnik a görög gazdaság ötöde

Vágólapra másolva!
A görög gazdaság jóval nagyobb mértékben zsugorodhat az idén, mint amire a hitelezők számítanak.
Vágólapra másolva!

Antonisz Szamarasz miniszterelnök kedden azt mondta, hogy a hazai össztermék (GDP) több mint 7 százalékkal zsugorodhat az idén, és ezzel együtt már 20 százalék a gazdasági visszaesés öt év alatt. A kormányfő reményei szerint azonban 18 hónapon belül már növekedésnek indul a gazdaság.

A Görögországnak hitelező trojka (a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank) legutóbbi előrejelzésében 4,7 százalékos idei gazdasági visszaesésre számított.

A görög miniszterelnök azt is mondta kedden, hogy a jelenlegi 24 százalék körüli munkanélküliséget tíz százalékra akarja leszorítani négyéves megbízatásának végére.

Az új görög kormányt június végén alakították meg, miután a korábbi választások eredménye után egyetlen párt sem volt képes kormány alakítani. A kampány gyakorlatilag a trojka megszorítási programját elfogadó és elutasító pártok között zajlott. Győzni végül a megszorításpárti oldal, az országot az elmúlt évtizedekben váltógazdaságban irányító két párt, a jobboldali Új Demokrácia és a baloldali PASZOK tudott. A miniszterelnök székfoglaló beszédében elkötelezte magát a reformok mellett, de elismerte, hogy eddig nem sikerült végrehajtani a takarékossági intézkedéseket. Antonisz Szamarasz két év haladékot kért a hitelezőktől, hogy végrehajtsák a reformokat, mert előbb a recesszióból kell kirángatni az országot.

Július közepén az IMF közölte, hogy elmaradásokat tapasztalt a hitelért kért intézkedések végrehajtásával kapcsolatban, és a megszorításokat tartalmazó intézkedéscsomag céljai nem változhatnak.