Adót csaltak és vizezték az italt a Hajógyári-szigeten

Vágólapra másolva!
Két egymást követő éjszaka razziáztak az adóellenőrök a szórakozóhelyeken. A vendéglők nyolcvan százalékánál találtak szabálytalanságot.
Vágólapra másolva!

A hétvégén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nagyszabású, összehangolt helyszíni ellenőrzéseket tartott a Hajógyári-szigeten. Az akcióban az ország több megyéjének bevonásával százötven adóellenőr és pénzügyőr vizsgálódott péntek és szombat éjszaka.

A pénteki ellenőrzések tapasztalatai szerint "a költségvetést tudatosan megkárosítva, a tényleges bevételt eltitkolva működik a szórakozóhelyek 80 százaléka", ezért szombaton már egész éjjel hatósági jelenlét mellett "bulizhattak" a látogatók. A NAV munkatársai feltérképezték az üzletek nyitó és záró árukészletét, és több mint húsz esetben pénztárrovanccsal egybekötött forgalomszámlálást végeztek. "Ennek köszönhetően pörögtek a pénztárgépek, és még az éjszaka folyamán - telefonon - bejelentették a foglalkoztatottakat" - áll a közleményben.

A jövedéki termékek származásának és a forgalmazásra vonatkozó szabályok betartásának vizsgálata arra derített fényt, hogy a szórakozóhelyek 86 százaléka e téren is jogsértést követ el. Az adózatlan vagy igazolatlan eredetű árukészleteket a pénzügyőrök lefoglalták. A mobillabor helyszíni tapasztalatai szerint a vendégeket is megkárosították azzal, hogy a gyártó által feltüntetettnél alacsonyabb alkoholtartalmú italokat szolgáltak fel.