Olaszország is megremeg a spanyol válságtól

Vágólapra másolva!
Olaszországot is magával húzta a spanyol adósságválság, ezt mutatják az emelkedő kötvényhozamok. A két ország már túl nagy falat lenne, az EU nem tud két ekkora gazdaságot kimenteni segélyekkel.
Vágólapra másolva!

A spanyol aggodalmak miatt az olasz kötvénypiaci hozamok is emelkedni kezdtek, ami azt jelzi, hogy a befektetők nem tudják szétválasztani a két ország válságkezelési módszereit - írta a Portfolio.hu.

Spanyolország 100 milliárd eurós hitelkeretet kap az eurózónától, hogy feltőkésítse bankjait, amelyek elértéktelenedett jelzálogpiaci eszközök miatt gyengélkednek. A válság azonban újabb lökést kapott a spanyol tartományból, azok ugyanis sorra jelentették be, hogy segítséget kérnek az adósságuk visszafizetésére.

Ezért hiába viszonylag rendezett a spanyol állam, hiába kezelhető szintű az államadóssága, a tartományi eladósodás és a bankok tőkehiánya nagy kockázatot jelent. Ezt mutatják a kötvényhozamok is, amelyek emelkedése jelzi, hogy a kockázatokért cserébe a befektetők egyre nagyobb hozamokat várnak el.

A probléma azzal szélesedett ki, hogy az olasz papírok hozamai is emelkedni kezdtek, rávilágítva ezzel az olasz állam gyenge pontjaira is. A kétéves olasz kötvényhozam kedden 0,4 százalékponttal 5 százalék fölé ugrott, ez jelentős ár azért, hogy a befektetők elvigyék az olasz papírt. Spanyolország és Olaszország az eurózóna harmadik és negyedik legnagyobb gazdasága, a két ország kimentése elképzelhetetlen hitelcsomagokkal.