A cigarettapiac összeomlásától tartanak a kereskedők

cigaretta, dohánytermék, trafik, dohánybolt
Vágólapra másolva!
Az NGM szerint a cigaretta jövedéki adójának emelése és a dohánytörvény miatt 5 százalékkal fog csökkeni a cigarettapiac, de a piaci szereplők összeomlásra készülnek. Jövő őszre egy doboz cigaretta átlagára 850-950 forint lesz.
Vágólapra másolva!

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint 600 millió szál legális dohánytermék eshet ki a forgalomból, vagyis 5 százalékkal zsugorodik a piac, a piaci szereplők viszont a szektor összeomlására készülnek - írta a Napi Gazdaság szerdai számában.

A dohánytermékek jövedéki adójának emelése, illetve a trafiktörvény borítékolhatóan átalakítja a teljes cigarettapiacot. A jelenlegi tervezet szerinti emeléssel egy doboz cigaretta átlagára jövő őszre 850-950 forint közé emelkedik, a sodródohányé pedig 19 szálra vetítve is minimum 550 forint körül lesz, miközben a feketepiacon egy doboz cigaretta 350-450 forintért kapható.

A lap beszámolója szerint különösen a sodródohány árának emelése növelheti az illegális forgalmat, mert annak ára eddig körülbelül megegyezett az illegálisan árult cigarettáéval. A lap nemzetközi tapasztalatokra hivatkozva írta: nem kizárt, hogy a feketepiac már jövőre 10 százalékosra ugrik, amivel Magyarországon a cigaretta jövedékiadó-szintje eléri a fejlett uniós tagországokét.

Úgy vélik, ha az illegális csatornák megnyílnak, rövid idő alatt duplázódhat a feketén történő értékesítés, ami a pillanatnyi dohányfogyasztási adatokkal számolva összességében 100 milliárd forint nagyságrendű jövedékiadó- és áfakiesést okozhat.