Kongatja a vészharangot az ajkaiak fűtője

2012.07.25. 12:55

A Bakonyi Erőmű vezetése azt állítja, hogy az iszapkatasztrófáról ismertté vált Mal Zrt. olyan nagy tartozást halmozott fel, amely már a cég működését veszélyezteti. Az erőmű látja el Ajka hőszolgáltatását is.


Csaknem 1,4 milliárd forintra nőtt a Mal Zrt. tartozása a timföldgyártáshoz szükséges gőzszolgáltatást biztosító Bakonyi Erőmű Zrt.-vel szemben, ami miatt július végével az erőmű beszünteti a szolgáltatást - mondta Németh Frigyes, a Bakonyi Erőmű Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek szerdán. A szolgáltatás fokozatos korlátozását már a múlt pénteken megkezdték, az erőmű jelenleg 40-50 százalékos teljesítménnyel működik a normál állapothoz képest.

Július 31-én az erőmű átáll egy olyan technikai szintre, amely mellett a timföldgyár nem tud termelni - mondta a vezérigazgató. Hozzátette: ha nem történik érdemi változás, az erőmű végső megoldásként beszünteti a gőzszolgáltatást a Mal Zrt.-nek, ami a gyár leállásával visszafordíthatatlan helyzetet idéz elő.

Németh Frigyes szerint az adósság törlesztéséről szóló tárgyalások eddig nem jártak eredménnyel, pedig már a Mal Zrt. állami felügyelete alatt ígéretet kaptak a működést felügyelő katasztrófavédelmi szervtől a szállított energia ellenértékének kifizetésére (a Mal a 2010. őszi iszapkatasztrófa után került állami felügyelet alá). Közölte, hogy a Bakonyi Erőmű nem képes tovább finanszírozni a Mal Zrt. kintlévőségét, amely már az őszi tüzelőanyag-vásárlást, a szállítók kifizetését, közvetve Ajka város és a lakosság energiaellátását is veszélyezteti.

"Olvasatunk szerint a tartozás egy része az állami irányítás alatt keletkezett, és nőtt meg drasztikusan, akkor a cégből a Maltól kapott információink szerint 10 milliárd forintot kivettek" - mondta. Hozzátette: a jelenlegi helyzet megoldásához ezért az állam segítségét kérik. A Bakonyi Erőmű Zrt. biztosítja Ajka energiaellátását, ellátja az ipari és a lakossági ingatlanok fűtését is. Az erőmű hőszolgáltatás-piacának 80 százalékát a Mal Zrt. teszi ki, a lakossági hőszolgáltatás 20 százalékot jelent.