Egyre mélyebb recesszióban a brit gazdaság

Vágólapra másolva!
A harmadik egymást követő negyedévben esett a brit GDP, egészen egyértelmű jelét adva annak, hogy recesszióban van a brit gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az idei második negyedévben - 2011-hez képest - 0,8 százalékkal zsugorodott a brit gazdaság. Ez jóval nagyobb visszaesést jelent, mint amit az elemzők vártak, mert ők 0,3 százalékos csökkenést jósoltak.

Ha a rövid távú gazdasági folyamatokat jobban leképező számot, a megelőző negyedévhez képest elért változást nézzük, a kép még komorabb. Az első negyedévhez képest 0,7 százalékkal esett vissza a brit GDP.

Az építőipar, a szolgáltatószektor és a termelő szektorok is gyatrább teljesítményt nyújtottak a reméltnél.

A brit gazdaság a 2008 őszén kirobbant világgazdasági válság kezdete óta gyengélkedik. Az ingatlanszektort és a pénzügyi szektort különösen megviselte a krízis. Az eurózóna újra fellángoló válsága is érzékenyen érinti a brit gazdaságot, mert a brit áruk legnagyobb külső felvevőpiacán a kereslet gyenge.

A brit gazdaság egészen biztosan recesszióban van. A közgazdasági könyvek szerint ha két egymást követő negyedévben az előző negyedévhez mért GDP csökkenést mutat, akkor recesszióról beszélhetünk. Ez a feltétel a briteknél nem kérdés: a most kijött adat egymás után a harmadik, amely zsugorodást mutat.