Rászállt az osztrák felügyelet a Raiffeisen vezérére

Vágólapra másolva!
Vizsgálja az osztrák pénzügyi felügyelet Herbert Stepicet, a Raiffeisen bankcsoport vezérigazgatóját egy szerbiai ingatlanügylet miatt. A magyar Raiffeisen anyabankjának vezetőjét akár posztjára alkalmatlannak is nyilváníthatják - írta internetes oldalán a Bloomberg hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A vizsgálatról a Falter nevű osztrák hetilap számolt be a birtokába került dokumentumokra hivatkozva. A felügyelet azt vizsgálja, hogy a Raiffeisen Bank International AG első embere más osztrák és szerb befektetőkkel közösen 23 millió eurónyi hitelt vett fel a Hypo Alpe-Adria Banktól egy szerbiai fejlesztési telek megvásárlására.

A gyanú szerint a belgrádi repülőtérhez közel, egy autópálya mellett fekvő, kereskedelmi fejlesztésre alkalmas telek a vételárnál a valóságban jóval többet ért. Az ügyletet részben egy, a szerbiai üzleti-politikai körökhöz kötődő ciprusi vállalaton, részben egy liechtensteini cégen keresztül bonyolították le, melyek egy ideje nem képesek törleszteni az általuk felvett hitelt - írta a Falter.

A kölcsönt biztosító Hypo Alpe-Adria Bankot 2009-ben másfél milliárd eurós ráfordítással kellett megmentenie az osztrák államnak. Egy volt vezetőjét két hónapja ítélte többéves börtönbüntetésre az osztrák bíróság hűtlen kezelés miatt. Wolfgang Kulterer neve a Felter cikkében is felbukkan.

A 65 éves Stepic 2001 óta vezeti a Raiffeisen Internationalt. A pénzügyi felügyelet vizsgálatának akkor is lehet jelentősége, ha az ügynek rá nézve nem lesz büntetőjogi következménye, mert az osztrák pénzintézeti törvény a bankvezetők számára előírja, hogy üzleti tevékenységük "feddhetetlen", "kétségek nélkül megbízható" legyen - idézte fel a Bloomberg.