Az euró megmentését ígérte az EKB-elnök

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank mindent megtesz az eurózóna védelmében, mondta a bank elnöke, ez pedig hirtelen lendületet adott a forint erősödésének, az euró 285 forint alá esett.
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank (EKB) mindent megtesz, hogy megóvja az összeomlástól az euróövezetet - mondta egy londoni befektetési konferencián Mario Draghi, az EKB elnöke. "Felhatalmazásunkon belül az EKB bármit kész megtenni az euró megvédésére. És higgyék el nekem, ez elég lesz" - hangsúlyozta az euróövezet központi bankjának elnöke.

Draghi szerint a válságországok állampapírjainak magas kamatszintje "zavarja a monetáris politika transzmissziós csatornáinak működését". A görögök már jó ideje nem tudják magukat finanszírozni a piacról, most pedig a spanyol és az olasz állampapírhozamok emelkednek vészesen magas szintre.

Elemzők szerint Draghi kijelentése utalás arra, hogy az EKB kész beavatkozni az államadósság-piacon a hozamok leszorítása érdekében. Korábbi intervenciókat is hasonló megfogalmazásban jeleztek előre.

Draghi szavaira esni kezdett a spanyol és az olasz állampapírok hozama a másodlagos piacon, és az euró erősödött. A 10 éves spanyol államkötvény hozama 7,29 százalékra az olaszé pedig 6,28 százalékra csökkent.

A forint is profitált az EKB-elnök szavaiból. A világ pénzpiacain javult a hangulat, nőtt a kockázatosabb eszközök - így a magyar értékpapírok és a forint - iránti kereslet, az euróval szembeni árfolyam pillanatok alatt a 287 feletti szintről 285 forint alá estek.