Demján: Európában éhezni fognak

Orbán Viktor, Demján Sándor, Vállalkozók Országos Szövetsége, VOSZ
Vágólapra másolva!
Valójában nincs Magyarországon unortodox gazdaságpolitika, pedig szükség lenne rá, hogy a beruházások beindíthassák a termelést, és jólétet teremthessenek, különben ugyanúgy lemaradunk, ahogy Európa egyes részei le fognak maradni - magyarázta Demján Sándor a VOSZ csütörtöki elnökségi ülésén. Az üzletember, a jelen lévő Orbán Viktor miniszterelnöknek címezve szavait, a kormány gazdaságpolitikájának több elemét is kritizálta.
Vágólapra másolva!

"Ha Magyarország szegény marad, akkor nem lesz Magyarország, mert az ilyen országokat a globalizáció asszimilálja" - ezzel a kijelentéssel indította előadását Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetség (VOSZ) csütörtöki kibővített elnökségi ülésén. Demján Orbán Viktor kormányfő jelenlétében értékelte a szervezet 2010 márciusában, az akkor a kormányzásra készülő Fidesz elnökével kötött hatpontos megállapodásának teljesülését.

Demján elismerte, hogy az adócsökkentés terén "történtek pozitív dolgok", de a számok azt mutatják, hogy a vállalkozások ennek ellenére nem tudtak gyarapodni. A nemrég bejelentett munkahelyvédelmi programot ugyanakkor nagyon jelentősnek nevezte. Ugyancsak méltatta a kkv-k uniós forráshoz juttatása érdekében tett intézkedéseket, de közölte, "az a rossz hírünk van, hogy nincs a vállalkozóknak pénzük, önrészük".

Kijelentette, a magyar vállalkozások piachoz juttatása terén "mély hiányérzete" van a szövetségnek.

A megállapodásnak az euró bevezetéséről szóló pontja jelenleg nem aktuális, mert mint mondta, most nem mi távolodunk az eurótól, hanem az euró távolodik tőlünk. "Egyébként szerintem tizenöt-húsz év múlva nem lesz euró, és Európa egyes részei éhezni fognak, annyira lemaradnak" - jegyezte meg az üzletember.

Ez nem is unortodox

A VOSZ elnöke a szervezet javaslatait is felsorolta. "Miniszterelnök úr, nincs unortodox gazdaságpolitika, mert olyan ott van, ahol beruházás van" - mondta Demján Orbán felé fordulva, és hozzátette, az államnak kell beruházási alapot teremtenie 3-500 milliárd forintból, kormánybiztosi felügyelet alatt. "Egy termelő munkahely három másikat teremt", ezért a termelésre kell koncentrálni. "Magyarország infrastruktúrája túl van fejlesztve ahhoz képest, amennyi terméket előállít, ezeket a fejlesztéseket felül kell vizsgálni" - jelentette ki Demján.

Szerinte a beruházási alap finanszírozására szolidaritási adók helyett szolidaritási kötvényt kellene bevezetni, mert nem lehet tovább terhelni adóval a lakosságot és a cégeket. Bírálta az szja-csökkentést, mondván annak a célja az volt, hogy a felszabaduló pénz a gazdaságba kerüljön, de "ez nem pontosan így történt".

Nem kellett volna a Mol

Demján más kormányzati intézkedéseket is kritizált. Ki kell növekedni az államadósságot, nem megtakarított nyugdíjpénzekből csökkenteni - mondta a magánnyugdíjak államosítására utalva, és azt is megemlítette, hogy a VOSZ helytelennek tartja a Mol-részvénycsomag megvásárlását - a Rába-tulajdonrész megvételét azonban dicsérte, mivel az hozzájárulhat a GDP növekedéséhez.

Ugyancsak üdvözölte, hogy a kormány meg akar állapodni az IMF-fel, és hozzátette, "nagyra értékeli" azokat a lépéseket, amelyekeket a nyugdíjrendszer, az oktatás, a közigazgatás átalakítása terén megtett a kormány. A bürokrácia terén szerinte még sok a tennivaló, mert a bürokraták "sportot űznek abból, hogy ne döntsenek, nem mernek hibázni, nehogy lenyakazzák őket".

Fotó: Mudra László [origo]
Demján Sándor a VOSZ elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Takács Ildikó Demján Sándor kommunikációs tanácsadója a VOSZ rendezvényén

"Nem vagyok pesszimista Magyarország jövőjét illetően, de azt el kell fogadnunk, hogy Európa nem fog növekedni, ezért mi Európával együtt nem tudunk majd fejlődni" - mondta Demján Sándor. Kijelentette, ezért saját iparfejlesztési stratégia kell, ami "összefogás, nemzeti egység, társadalmi béke nélkül nem megy".