A tényleges áruforgalomról egy füzetben vezettek nyilvántartást, a hivatalos könyvelést érdekeiknek megfelelően alakították.

 

Csalás miatt eljárás indult egy Nógrád megyei pékséghálózat vezetői ellen, mert kiderült, hogy két könyvelést vezettek, és a jövedelem jelentős részét nem könyvelték le - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

Kovács Dorina sajtóreferens elmondta: adóellenőrök, pénzügyi nyomozók és pénzügyőrök közösen ellenőrizték a pékséghálózatot. Mint kiderült, a cég egyik számítógépén párhuzamosan két könyvelést vezettek, egy valós és egy fiktív tartalmút. A tényleges áruforgalmat egy kis füzetben vezették, és az itt talált adatok is igazolják, hogy az üzlethálózat vezetői a jövedelem jelentős részét nem könyvelték le - tette hozzá.

A sajtóreferens tájékoztatása szerint több jövedéki szabálytalanságot is tapasztaltak az üzletekben, így összesen mintegy 700 ezer forint értékű alkohol- és dohányterméket foglaltak le. Az adóellenőrök próbavásárlást végeztek, ellenőrizték az áruk eredetét és a foglalkoztatás feltételeit is. A revízió még nem zárult le.

A pénzügyi nyomozók költségvetési csalás bűncselekmény miatt eljárást indítottak, a társaság jövedéki és adóbírságra is számíthat - közölte a referens.