A cigarettafüstön dilemmáznak a miniteraszos kocsmák

Vágólapra másolva!
Bár a dohányzások elleni törvény már hónapok óta él, nem minden kérdésben egyértelmű, igaz legalább nem is ellenőrzik. Ahol egymás hegyén-hátán vannak a kocsmák és a teraszok is kicsik, ott az ötméteres szabály nem betartható.
Vágólapra másolva!

Több mint három hónapja már büntetni is lehet, ha valaki egy étteremben, kávézóban rágyújt, asztalnál csak a teraszokon lehet cigizni, de elvileg ott is csak a bejárattól 5 méter távolságra. Kivétel akkor alkalmazható, ha "az intézmény területén a nyílt légterű dohányzóhely kijelölésének feltételei a bejárattól számított 5 méteres távolságon kívül nem állnak fenn".

A szabály értelmezése azonban kérdéses. Például nem egyértelmű, mi számít az intézmény területének egy terasz esetében, valamint melyek a pontos feltételek. A törvény betartása így különösen ott okoz gondot, ahol olyan közel vannak egymáshoz a különböző kocsmák, boltok bejáratai, hogy az ötméteres határ betartása lehetetlen. Ilyenek vannak például a budapesti Ráday és a Krúdy Gyula utcákban. Ezek a helyek vagy teljesen betiltják a dohányzást és vendégeket veszítenek, vagy engednek mindenkit cigizni. Az [origo] megkérdezte az ÁNTSZ-t, hogy pontosan hogyan kell értelmezni az előírásokat abban az esetben, ha a bejáratok sűrűsége miatt nem betartható a törvény, de a hatóság válaszában csak törvényben szereplő szöveget idézte, így abból sem derül ki, pontosan mi a követendő magatartás.

A kisteraszos kocsmák cigidillemája azért nem okoz egyelőre nagy gondot, mert az ÁNTSZ ilyen helyeken nem büntet. Az [origo] riporterének a Ráday utcában vonakodva és egytől egyig név nélkül nyilatkoztak a kocsmák munkatársai a dohányzást tiltó szabályokról, de egybehangzóan azt állították, eddig nem volt ellenőrzés a törvény miatt.

Nem ellenőrzik

Egyikük azt mondta, úgy tudja, hogy az ÁNTSZ nem ellenőrzi a ötméteres határt, mert képtelenség lenne betartani, ha ragaszkodnának hozzá, akkor az úttesten kellene dohányozni. A Ráday utcai vendéglátósok egyöntetűen állították, hogy a dohányzás eddig nem ellenőrizték, de a teraszengedélyeket rendszeresen kontrollálják. Egyikük azt is mondta, hogy a közterületesek azt tanácsolták, hogy, ültessék le a vendéget és akkor nem lesz gond. Az nem derült ki, hogy, ha állnának a vendégek, az miért lenne probléma. "Ők csak tudják" - tette hozzá.

Fotó: Mudra László [origo]
Öt méterre a bejárattól csak az úttesten lenne hely

Mindenesetre az egész utcában gyakorlatilag szabadon lehet cigizni függetlenül attól, hogy mennyire van egy-egy bejárat.

Egy felszolgáló, aki korábban egy Budapest közelében lévő forgalmas étteremben dolgozott azt mondta, hogy a dohányzási tilalom bevezetése után betartották teraszon a szabályt és azonnal több mint 50 százalékkal csökkent a forgalom, ezért később nem vették figyelembe. "Úgy gondoltam, saját szakállamra megengedem, mondván, lehet ugyan, hogy nagyon megütöm a bokámat és a főnök örjöngeni fog, ha viszont vendég nincs, akkor meg a munkahelyem veszik el. A főnök le is szidott, hogy megengedtem, de a bevételt látva megenyhült. Azóta hagyják cigizni a vendégeket ott, igaz én közben átjöttem a Rádayba" - fogalmazott.

A Krúdyban a terasz az adu

Hasonló problémák adódnak a VIII. kerületi Krúdy Gyula utcában is, ahol szintén egymást érik a kocsmák, éttermek, töb esetben nincs meg az ötméteres távolság se a helyek, se a teraszon lévő asztalok és a bejáratok között. Az ottani vendéglátósok azt mondták, eddig egyszer sem volt ellenőrzés az ötméteres szabály miatt. A Fiktív Pub vezetője, Székely Szabolcs is megerősítette, a dohányzási korlátozás miatt még nem jártak náluk ellenőrök.

"Átolvastuk a törvényt, úgy értelmeztük, hogy, akinek van teraszengedélye, annak nem kell betartania az ötméteres szabályt. Mint minden, ez is értelmezés kérdése, nem teljesen egyértelmű a " - magyarázta Székely, és hozzátette: a teraszengedély miatt azonban rendszeresek az ellenőrzések.

Jó ez így

A szigorú ellenőrzés az önkormányzatoknak sem érdeke. Ha az ÁNTSZ betartatná és büntetné az ötméteres szabályt, akkor a kocsmák akár el is lehetetlenülnének. Ebben az esetben az önkormányzat esne el a cégek által befizetett iparűzési adótól, nem beszélve a szintén jelentős bevételt hozó teraszhasználati engedélyekről.

A türelmi idő lejárta, vagyis április óta közel 17 ezer ellenőrzést végeztek a felügyelők az országban - derül ki az ÁNTSZ kérdésünkre küldött válaszából. A vizsgálatok közel ötöde érintette a szórakoztató és vendéglátóipari helyeket. Az arányokat tekintve utóbbi egységek a legproblémásabbak, mert az összes kifogás harmada érintette ezeket. Az ÁNTSZ válaszából kiderül az is, hogy áprilistól június végéig 116 alkalommal volt szükség hatósági intézkedésre. A bírságbevétel ezekkel összefüggésben várhatóan 6,4 millió forint lesz, ebből 1,5 milliót kell a megbüntetett vendéglősöknek fizetnie.