Több dologban sem ért egyet a kormánnyal az IMF

2012.07.26. 9:45

Baja van az IMF-nek és az Európai Bizottságnak a jövő évi költségvetés megalapozottságával, a tranzakciós adóval, a felpörgetett közmunkaprogramokkal, ez olvasható ki Varga Mihálynak, az IMF-tárgyalásokat vezető delegáció vezetőjének nyilatkozatából.

Ősz végére állapodhat meg Magyarország a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval; a vitatott témák között szerepel a jövő évi makropálya megalapozottsága, a közszféra aránya a foglalkoztatásban és a tranzakciós illeték kiterjesztése a jegybankra - közölte Varga Mihály, a tárgyalásokat vezető miniszter csütörtökön az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Az IMF/EU pénzügyi csomagról július 17-én kezdődött és most lezárult első egyeztetési kört a magyar főtárgyaló a tervezettnek megfelelőnek nevezte, és azt mondta, hogy mindkét fél hasznos helyzetértékelésen van túl. Varga Mihály közölte, hogy egyetértés van a tárgyalófelek között például abban, hogy meg kell erősíteni a jövő évi makropálya és költségvetés megalapozottságát, az ehhez felhasználható eszközök megítélésében azonban véleménykülönbség mutatkozik.

Ez lefordítva annyi jelent, hogy az IMF és a bizottság sem hiszi el, hogy a megszavazott költségvetés képes az ígért 2,2 százalékon tartani a GDP-arányos hiányt, és jelentős lyukat látnak a nemzetközi szervezetek - értesült az [origo] a tárgyalásokon részvevő két forrástól. Ennek oka részben az, hogy megalapozatlan kiadásnöveléseket szavaztak meg a két héttel ezelőtti parlamenti szavazáson a kormánypárti képviselők, másrészt az, hogy a tranzakciós adóból remélt bevételnél kisebbet várnak, részben pedig önmagában a makrogazdasági feltételezéseket túlzottan optimistának tartják.

A miniszter a nézetkülönbségek között említette, hogy az IMF/EU-delegáció szerint a foglalkoztatásban magas a költségvetési szféra aránya. Ez arra utalhat, hogy az IMF és a bizottság nem tartja jó útnak, hogy a közmunkaprogramokat felpörgeti a kormány. Ez nemcsak azért baj, mert a közmunkaprogram viszi a pénzt, többe kerül egy közmunkás bére, mint a szociális rendszerben maradó ellátása, hanem azért is, mert a versenyszektorban való munkavállalást alig könnyíti meg a közmunkában való részvétel.

Erre Varga Mihály szerint az a helyes válasz, hogy a versenyszférában dolgozók létszámának növelését kell támogatni, s akkor az arányok is javulnak. A költségvetési szféra további létszámcsökkentése ugyanis nemcsak gazdasági, hanem szociális kérdés is.

A pénzügyi szférát terhelő tranzakciós adóval kapcsolatban Varga Mihály megismételte Orbán Viktor miniszterelnök korábbi álláspontját, miszerint a felhalmozott adósság felszámolásából a pénzügyi szférának is ki kell vennie a maga részét.

A miniszter elmondta azt is, hogy az illeték MNB-re való kiterjesztését a tárgyalódelegációban is képviselt Európai Központi Bank kifogásolta, úgy találta, hogy sérti az uniós jogot, és a tárgyalások során ehhez közeli véleményen voltak az IMF és az EU delegáltjai is. Varga Mihály szerint a mostani tárgyalási szünet arra is alkalmat ad, hogy a magyar kormány is értékelje álláspontját, "ha szükség lesz erre, akkor nyilván ehhez a kérdéshez hozzá fogunk majd nyúlni".

A tárgyalások Orbán Viktor kormányfő tegnapi jelzésének megfelelően szeptemberben folytatódnak.