Recesszióba torkollik a spanyol megszorítás

Vágólapra másolva!
Mélyül a recesszió Spanyolországban, a második negyedévben 0,4 százalékkal csökkent a hazai össztermék (GDP) az előző három hónaphoz viszonyítva az első negyedévi 0,3 százalék után - közölte hétfőn a spanyol országos statisztikai hivatal.
Vágólapra másolva!

Éves összevetésben a gazdaság teljesítménye 1 százalékkal volt kisebb a második negyedévben, mint a múlt év hasonló időszakában, míg az első negyedévben még csak 0,4 százalék volt a csökkenés.

A spanyol gazdaság már a harmadik egymást követő negyedévben zsugorodik. A hanyatlás fő oka, hogy a kormány drasztikus takarékossági programja és a 25 százalékos munkanélküliség miatt szűkül a belső kereslet, a második negyedévben 1,2 százalékkal csökkent az előző három hónaphoz képest, és csak az export növekedésének köszönhető, hogy ez nem csapódott le teljes egészében a GDP-adatban.

Az eurózóna válsága, a 100 milliárd eurós mentőcsomagra szoruló bankrendszer, a tartományok eladósodottsága és az a - többször és határozottan cáfolt - lehetőség, hogy esetleg maga a kormány is uniós mentőcsomagért folyamodhat, óvatossá teszi a befektetőket. A 10 éves spanyol államkötvény kamata az utóbbi hetekben elérte a hosszabb távon kifizethetetlen 7,5 százalékot, és még vezető európai politikusok és bankárok sorozatos eurótámogató szóbeli intervenciói után is 6,63 százalékon állt hétfőn.

A kedvezőtlen belső és külső körülmények miatt a spanyol gazdaság várhatóan még jövőre is recesszióban marad. A Standard & Poor's prognózisa szerint a GDP az idén 1,7 százalékkal, 2013-ban pedig 0,6 százalékkal csökken. (A spanyol válságról szóló cikkeinket itt találja!)