Törékeny a csúcsokat döntő forint ereje

Vágólapra másolva!
A többhavi csúcsokra érő forint az Európai Központi Banktól nyeri az erejét, az európai jegybanktól ugyanis azt várja a piac, hogy 21 hét után újra kezdje vásárolni a bajba jutott országok állampapírjait. A 280 forint alatti euró azonban gyorsan drágulhat, ha megtörik az optimista hangulat.
Vágólapra másolva!

Kedd reggel 278 forint alatt is lehetett eurót venni a bankközi devizapiacon, ilyen erős forintot legutóbb tavaly szeptemberben lehetett látni. A devizapiaci szakértők azonban arra figyelmeztettek, hogy az optimizmus igen törékeny.

A jelenlegi felfokozott hangulatot Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke okozta, aki az előző héten arról beszélt, mindent megtesznek az euró érdekében. Ezt a piac úgy értelmezte, hogy az európai jegybank aktivizálja magát a piacon.

"A piac egyértelműen azt várja az EKB-tól, hogy újítsa meg a kötvényvásárlási programot, ezáltal leszorítva a spanyol és olasz kötvényhozamokat" - írta az Equilor Befektetési Zrt. kedd reggeli elemzésében. A hosszútávú spanyol állampapírokra több mint 7 százalékot kell fizetnie Madridnak, amely azt jelenti, hogy fenntarthatatlan pályán mozog az ország finanszírozása, és segítségre szorul.

Az Equilor idézte a Reuters által megkérdezett felmérést, amely szerint 24 pénzpiaci kereskedőből 19 úgy gondolja, hogy az EKB ismét elindítja kötvényvásárlási programját, hogy leszorítsa a spanyol és olasz állampapír hozamszinteket. A megkérdezettek közül ráadásul 10 már a csütörtöki kamatdöntő ülés utánra várja a bejelentést.

Pálffy Gergely, a Buda-Cash pénzpiaci elemzője szerint is az EKB okozta első sorban a piaci emelkedést az elmúlt napokban. A kockázati éhség emelkedett, amely a feltörekvő piacokon, így a forint piacán is hat. Az elemző elmondta, hogy a forint az erősödés ellenére alulteljesítő a többi feltörekvő devizához képest, vagyis kisebb mértékben tudott emelkedni, mint a cseh korona vagy a lengyel zloty.

Pálffy Gergely ráadásul úgy látja, hogy túlárazott a forint, amelyet nagy visszafordulás követhet. Az EKB csütörtökön bejelentheti, hogy 21 hét passzivitás után újra kötvényeket fog vásárolni, de az is lehet, hogy a múlt heti Draghi-nyilatkozat csak nyugtató beszéd volt. "Nem először látunk ilyet" - mondta az elemző hozzátéve, hogy ha a szavakat nem követi tett, hoppon maradhat a piac, és az nagy kiábrándulást okozna.

A kiábrándulás azért is valószínű, mert a piac már annyira optimista, hogy szinte csak a negatív irányba fordulhat már. Az amerikai aktív befektetési alapkezelők szövetségének felmérése (NAAIM) szerint tagjaik 74,39 százaléka az amerikai részvénypiacon növekedési stratégiát választott. Az Equilor szerint legutóbb februárban volt példa ilyen magas értékre.

A felmérés hatéves történetében, ha a nettó kitettség 80 százalék feletti szintekre emelkedett, akkor az azt jelezte, hogy közel van a csúcs, ahonnan hosszabb-rövidebb visszafordulás következik. Pálffy Gergely szerint rövid távon ez a visszafordulás 285 forintos eurót jelenthet.