A forintgyengülésen gazdagodtak kereskedők

Vágólapra másolva!
A forint dollárral és euróval szembeni 26,5, illetbe 10 százalékos - egy év alatt bekövetkező - értékevesztése miatt 7 százalékkal nőtt a magyar exportőrök bevétele júniusban.
Vágólapra másolva!

Júniusban az előző hónaphoz képest 1,6 százalékkal csökkentek a termelői árak a magyar iparban, miután a járművek, számítógépek, és elektronikai és optikai termékek gyártása mellett olcsóbb lett a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás is - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A szektor belföldi értékesítés árai májushoz viszonyítva 1,1 százalékkal csökkentek, , ezen belül a feldolgozóipari ágazatok értékesítési árai összességében 1,3 százalékkal mérséklődtek. Ugyanakkor a feldolgozóipari ágazatok júniusi belföldi értékesítését 6,5 százalékos áremelkedés jellemezte éves összevetésben.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2012 júniusában az előző havihoz képest 1,9 százalékkal estek, tavaly júniushoz képest azonban 7 százalékkal nőttek. A változás azzal magyarázható, hogy a forint egy hónap alatt az euróhoz mérten 0,1, az amerikai dollárhoz képest 2,2 százalékkal gyengült; a 2011 júniusában jegyzett árfolyamokhoz viszonyítva azonban az euróhoz mérten 10,1, a dollárhoz mérten pedig 26,5 százalékkal volt alacsonyabban.