Eddig csak ígéretet adott az állam a webbankhoz

Vágólapra másolva!
Ezidáig különösebb eredmény nélkül tárgyalnak a kormánnyal az ötletgazdák a civil-állami összefogással létrehozandó webbank felállításáról. A Hiteltársulás szervezői azt várják, hogy a kormány folyósítsa az induláshoz szükséges, rá jutó mintegy 1,5 milliárd forintot - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Tavaly október elején jött létre a főleg interneten szerveződő Hiteltársulás nevű civil kezdeményezés. Az alapötlet az volt, hogy a devizahitelesek összefogással jobb feltételeket érhetnek el, mint külön-külön. A Hiteltársuláshoz csatlakozók az alacsonyabb kamatú forinthitelért cserébe vállalták volna, hogy folyószámláik vezetését, megtakarításaikat átviszik abba a bankba, amelytől az új kölcsönt kapják. Bár több pénzintézettel is tárgyaltak, megállapodni egyikkel sem sikerült.

Ezután a Hiteltársulás alapítói azon kezdtek el gondolkozni, miként lehetne létrehozni egy saját fapados, fiókhálózat nélkül, kizárólag interneten keresztül működő bankot, amely segítséget nyújthatna a devizahitelek kiváltásához. Novemberben a szervezet képviselői találkoztak Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel, melyen elvi egyetértés született egy webbank létrehozásáról, melyben a civilek 51, míg az állam 49 százalékos tulajdonrésszel rendelkezne. A Webbank Tőketársulás Zrt.-t be is jegyezték a cégbíróságon idén január közepén, melyek vezérigazgatója Doubravszky György, a Hiteltársulás egyik alapítója lett.

Ő akkor úgy nyilatkozott, hogy a webbank startra kész, és hogy most a kormányon a sor. Azt várták, hogy a kezdeményezést kiemelt állami projektként kezeljék, és hogy folyósítsák az induláshoz szükséges 3 milliárd forint államra jutó felét.

Közben kifutottak az időből, mert a végtörlesztés január végén lezárult, de a bank célkitűzése eztán az lett, hogy kedvező feltételekkel, évi 9-9,5 százalékos kamaton forinthiteleket biztosítson a devizahitelek kiváltásához, de emellett vállalkozói hitelezéssel és önkormányzati számlavezetéssel is foglalkoznának.

A Népszabadságnak az NGM azt mondta, hogy továbbra is kiáll az elképzelés mellett, és tárgyalásokat folytatnak a Hiteltársulás képviselőivel. Ezek viszont lassan haladnak. Jelenleg ott állnak, hogy van egy szándéknyilatkozat arról, hogy a Széchenyi Bank részt venne a civil-állami bank elindításában. A háromoldalú szerződéstervezet jelenleg az NGM jóváhagyására vár - mondta a lapnak Doubravszky György. A következő tárgyalási forduló augusztus végén lesz.

Doubravszky szerint nyitottak arra, hogy egy tisztán állami pénzintézet szerezzen 49 százalékos tulajdonrészt a webbankban. Ez az MFB vagy az Eximbank lehetne. Doubravszky György szerint, ha megkapnák az állami pénzt, akkor a bankalapítás négy hónapot venne igénybe.