Közel két és félszeresére nőtt a Magyar Telekom profitja

Vágólapra másolva!
A Magyar Telekom Nyrt. 10,68 milliárd forint nyereséget ért el az idei második negyedévében, az egy évvel korábbi 4,36 milliárd forint után. A jelentős növekedést azonban részben a tavalyi alacsony bázis magyarázza. A cég az első félévben 12,2 milliárd forint telekomadót fizetett.
Vágólapra másolva!

A Magyar Telekom 2012. második negyedévében 145,46 milliárd forint árbevételt ért el, ami éves szinten 1,3 százalékos növekedést jelent - derül ki a társaság csütörtökön közzétett, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült, konszolidált tőzsdei gyorsjelentéséből. A cég nettó eredménye 10,68 milliárd forint volt, az egy évvel korábbi 4,36 milliárd forint után.

A portfolio.hu által megkérdezett elemzők 12,05 milliárd forint eredményt és 144,9 milliárd forint bevételt vártak. Az első fél évben a nettó profit 21,3 százalékkal 23,7 milliárd forintra nőtt, a bevételek pedig 2,1 százalékkal emelkedve 292,11 milliárd forintot értek el.

A társaság teljes évre vonatkozó előrejelzései nem változtak: továbbra is a működéshez kapcsolódó EBITDA 4-6 százalékos csökkenésével és változatlan vagy legfeljebb 2 százalékkal csökkenő bevétellel számol a menedzsment.

A jelentés idézi Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgatót, aki elmondta, hogy a célok elérése érdekében 2012. második felétől széleskörű, jelentős költségcsökkentési intézkedéseket vezetett be a társaság, és az ősztől életbe lépő vezetékes és mobil áremelés is hozzájárul majd EBITDA célkitűzés teljesítéséhez.

Kifejtette, hogy a magyarországi gazdasági környezetben tapasztalható erősödő negatív tendenciák és szabályozói hatások azonban továbbra is kedvezőtlen hatással vannak a hagyományos hangalapú bevételekre. A háztartások pénzügyi helyzete változatlanul feszített, ennek következtében erősödő nyomás alá kerültek a távközlési költések - mondta.

A Magyar Telekom az első félévben 12,2 milliárd forint telekomadót fizetett, és végkielégítéssel kapcsolatos költségekkel együtt összesen 13,2 milliárd forint rendkívüli tételt számolt el, szemben a tavalyi első félévben kimutatott 25,5 milliárd forinttal.

A mobil bevételek az első félévben 147,4 milliárd forintot értek el, 0,6 százalékkal mérséklődtek a tavalyi első félévhez viszonyítva. A vezetékes bevételek 4,2 százalékkal 111,59 milliárd forintra csökkentek. A rendszerintegrációs és informatikai bevételek 19 százalékos növekedés után meghaladták a 24 milliárd forintot. Az energia értékesítésből származó bevételek 9 milliárd forintot értek el az idén az első félévben, szemben a tavalyi hasonló időszak 1 milliárdos bevételével.

Az első félévben a beruházások összege 13,5 milliárd forinttal 40,2 milliárd forintra nőtt. Ezen belül 10,9 milliárd forint volt a 900MHz-es spektrum licencdíja. A szabad készpénzállomány 55,9 milliárd forinttal 8,0 milliárd forintra csökkent az első félévben. A nettó adósságállomány 2012. június végére 324,2 milliárd forintra nőtt az egy évvel korábbi 295,1 milliárd forintról.

A Magyar Telekom jegyzett tőkéje 104,27 milliárd forint, a konszolidált saját tőke 448,09 milliárd forint volt június végén, a tavaly december végi értékhez képest 8,2 százalékkal csökkent. Részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriájában kereskednek, a papír szerdán 410 forinton zárt. Az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 596 forint, a legalacsonyabb 409 forint volt.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.