Vágólapra másolva!
Csaknem minden negyedik görög, aki munkát akar vállalni, nem talál állást. Ilyen magasan még soha nem állt a munkanélküliségi ráta Görörországban.
Vágólapra másolva!

Újabb csúcsra emelkedett a munkanélküliség Görögországban. Májusban 23,1 százalékra nőtt az áprilisi 22,6 százalékról, és az egy évvel korábbi 16,8 százalékról - derül ki a statisztikai hivatal adataiból.

A statisztikai adatok szerint egy év alatt több mint 320 ezren veszítették el állásukat a 11 milliós országban. A munkanélküliek száma 1,15 millió volt májusban, amikor a foglalkoztatottak száma 3,8 millió körül alakult.

Az euróövezetben a munkanélküliség átlagosan 11,1 százalék volt májusban. Magyarországon 10,9 százalék. A legmagasabb munkanélküliség Spanyolországban van, ott 24,8 százazaléka az állást keresőknek nem talál munkát, a legkisebb munkanélküliség Ausztriában van az EU statisztikai adatai szerint, ott 4,5 százalék a ráta.

A görög gazdaság ötödik éve van recesszióban. Hivatalos várakozások szerint az idén 5 százalék körüli mértékben csökken a hazai össztermék (GDP). Az országot már kétszer csak az IMF és az Európai Unió százmilliárd eurónál is nagyobb mentőcsomagja mentette meg a nyílt államcsődtől.