A szlovákok követik Orbán nyugdíjlépését

Vágólapra másolva!
Jóváhagyta a magánnyugdíjpénztárakból való kilépést a szlovák parlament.
Vágólapra másolva!

Jóváhagyta a pozsonyi törvényhozás pénteken a nyugdíjbiztosításról szóló törvény módosítását, ez szeptembertől ideiglenesen lehetővé teszi a magánnyugdíjpénztárakból való kilépést és csökkenti az oda juttatott járulékok arányát. A jogszabályt hosszú vitát követően, több módosítással fogadták el.

A szeptembertől hatályos módosítás ideiglenesen - öt hónapig - ismételten lehetővé teszi a kilépést a szlovák nyugdíjbiztosítási rendszer második pillérét képező magánnyugdíjpénztárakból. A magánnyugdíjpénztárakba kerülő járulékok aránya, a bruttó bér eddigi 9 százalékáról 4 százalékára csökken. A különbözet a nyugdíjbiztosítási rendszer első pillérét alkotó Szociális Biztosítóba folyik majd be. Az intézkedés részben ideiglenes jellegű, ebben a formában 2016 végéig marad érvényben. 2017-től ugyanis folyamatosan ismét emelkedni kezd a magánnyugdíjpénztárakba áramló járulékok aránya, olyan formában, hogy az évente 0,25 százalékponttal emelkedik, egészen 2024-ig, amikor eléri végleges, 6 százalékos szintjét.

A szlovák kormány terve annyiban hasonlít Orbán Viktor kormányának tettére, hogy az Orbán-kormány is megnyitotta az állami pillért a magánpénztárakban levők számára, valamint egy átmeneti időig, 14 hónapig az állam javára változtatta a járulék arányát. A magyar kormány azonban tovább ment ennél, mert a visszalépés feltételeit úgy alakították ki, hogy nagyon megnehezítették a magánpénztárban maradást, így a pénztártagok 97 százalékát automatikusan visszasorolták az állami pillérbe.

A szlovák ellenzék által hevesen támadott módosításokat a szlovák kormány többek között azzal indokolta, hogy az államnak évente több mint egymilliárd euróval kell szubvencionálnia az állami nyugdíjbiztosítót, mivel annak bevételkiesést okoz, hogy a járulékok egy része a második pillérbe folyik be. Robert Fico szlovák kormányfő ezzel kapcsolatban korábban annak a nézetének adott hangot, hogy a magánnyugdíjpénztárak "elértéktelenítik az állami kasszából átutalt lakossági pénzeket".

Robert Fico előző kormánya 2006 és 2010 között ideiglenes intézkedésként két alkalommal is lehetővé tette a magánnyugdíjpénztárakból való kilépést. Ez alatt több, mint 172 ezren éltek a kilépés lehetőségével. Szlovákiában a magánnyugdíjpénztáraknak jelenleg közel másfél millió tagja van.