Jól viselte a forint a hét első GDP-csalódását

Vágólapra másolva!
Bár a vártnál gyengébb japán GDP-adat elrontotta kissé hétfőn a hangulatot, a forint piacán ebből alig lehetett érezni valamit.
Vágólapra másolva!

Az euró árfolyama, amely pénteken 276,75 és 279,0 forint között mozgott, a hétfői kereskedést 277,6 forint magasságában kezdte; reggel 8 órakor egy euró 277,63 forintot ért. A globális befektetői hangulatot a várakozásoktól elmaradó japán GDP-mutatók kissé elrontották ugyan, de a csalódást, úgy tűnik, egyelőre ellensúlyozza a jegybanki beavatkozás iránti fokozott várakozás.

A japán gazdaság bővülésének évesített üteme az első negyedévi 5,5 százalékról április-júniusban 1,4 százalékra lassult - jelentette be hétfőn a tokiói kormány. A Bloomberg elemzői konszenzusa 2,3 százalékos növekedés volt. "A japán GDP-adat jól mutatja a globális gazdaság sérülékenységét" - kommentálta az adatot Jonathan Cavenagh, a Westpac Banking devizastratégája, aki szerint a keddi európai GDP-adatok üzenete is hasonló lesz. Az üveggömbök szerint az eurózóna gazdasága az előző negyedévhez képest 0,2 százalékkal zsugorodott a második negyedévben, a francia GDP az elemzői konszenzus szerint 0,1 százalékkal csökkent, a német pedig 0,2 százalékkal nőtt a második negyedévben.

Ha az adatok jelentősen elmaradnak a várakozásoktól, akár komolyabb eurógyengülésre is számíthatunk. Az euró augusztus 6. és 10. között 0,8 százalékkal gyengült a dollárral szemben - ennél nagyobb egyhetes veszteséget a közös európai pénz július első napjaiban - 2-ától 6-ig - könyvelt el utoljára. Az euró/dollár árfolyam, amely júliusban 1,2042-ig, kétéves mélypontra esett, a hétfői kereskedést kevéssel 1,23 alatt indította; reggel 8 órakor az euró 1,229 dollárt ért a bankközi devizapiacon.

Az elmúlt 12 hónap mérlege az euró szempontjából felettébb szerény: a Bloomberg korrelációs indexei szerint az európai pénz 2011. augusztus eleje óta 8,9 százalékot gyengült, miközben a dollár 6,9 százalékot, a jen pedig 2,8 százalékot erősödött. Az Európai Központi Bank (EKB) gazdaságélénkítő akciói viszont akár egy csalódást keltő GDP-adatsor után is erősíthetik az eurót. "Amíg a dollár árfolyama nem kerül tartósan 1,2135 alá, addig van esély erősödésre, a következő két három hétben akár 1,26-ig is emelkedhet az árfolyam - idézi a Reuters Andrew Robinsont, a Saxo Capital Markets devizastratégáját.

A héten érkezik majd a magyar GDP-adat is. A hazai gazdaság a kiigazítatlan adatok szerint az első negyedévben 0,7 százalékkal zsugorodott éves összevetésben, a Reuters konszenzusa szerint ebben a sorban a kedd reggeli KSH-jelentésben mínusz 1 százalék áll majd.