Még várnak a fizetésükre a Malév pilótái

Vágólapra másolva!
A mai napig nem kapta még meg a kétszáz volt Malév-pilóta a légitársaság csődje után elmaradt járandóságát - írta a hétfői Népszava.
Vágólapra másolva!

A Malév-pilóták - akik közül eddig hatvanan tudtak elhelyezkedni - a lap szerint pertársaságot hoztak létre, és beadvánnyal fordultak a Munkaügyi Bírósághoz, illetve a Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiumához a jogszerűtlen felmondások miatt. A jogszabályok szerint ugyanis a felmondást követő három munkanapon belül kellett volna megkapniuk a juttatásaikat, a felmondási időre járó fizetést, valamint a ki nem vett szabadság ellenértékét - mondta Demeter Csaba, a Hunalpa Egyesület - Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesülete alelnöke.

Első fokon mindkét fórumon a munkavállalóknak adtak igazat. Igaz, ha jogerőre emelkednek a döntések, attól még nem lesz pénz. Bár folynak az egyeztetések a felszámoló céggel, az alelnök szerint a Malév vagyonának értékesítéséből nem számíthatnak arra, hogy kifizetik őket. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (NFM) is tárgyalnának, a bérgarancia-alap ugyanis csak egy adott összeg erejéig állt jót a becsődölt Malév kötelezettségeiért.