Számla nélküli húsokat hozhat a kormány javaslata

Vágólapra másolva!
Számla nélkül eladott sertéshús, feketekereskedelem, a sertéságazat leépülése - ezeket hozná a kormány fordított áfás javaslata a sertéságazatban a szakszövetség szerint.
Vágólapra másolva!

Az ágazat elsorvadására figyelmeztette a kormányt a Magyar Sertéstartók Szövetsége, amikor a fordított áfafizetés bevezetése ellen tiltakozott V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkárnak írt nyílt levelében.

A szövetség szerint "az utolsó tőrdöfést" jelentené, ha a sertéstartóknak meg kéne fizetniük a 27 százalékos áfát a takarmány után úgy, hogy a húsfeldolgozóktól, vagyis az ő vevőiktől csak az áfa nélküli összeget kapnák meg. Bár az áfát visszaigényelhetnék, a 75 napos kifizetési határidő miatt rengeteg pénztől esnének el.

Amennyiben ezt a megoldást erőlteti a kormány, számoljon azzal, hogy a magyar sertésállomány ma még fellelhető része drasztikus állománycsökkenésbe fog kezdeni - fogalmazta meg a szövetség, hogy milyen hatást vár egy ilyen lépéstől.

A sertésszövetség azt is írta, hogy érthetetlennek találják, a kormány miért nem fontolja meg az ő javaslatukat, amely szerintük nem járna a költségvetési bevételek csökkenésével. A jelenlegi, fordított áfás javaslat ugyanis a feketekereskedelmet és a számla nélküli húseladásokat erősítené. A szövetség a saját javaslatairól nem írt a levélben.