A zuhanást megúszták, de szenvednek a németek és a franciák

Vágólapra másolva!
A vártnál valamivel jobb teljesítményt nyújtott a német és a francia gazdaság is az év második negyedében, így enyhültek azok a félelmek, hogy az eurózóna legnagyobb gazdaságai recesszióba csúszhatnak.
Vágólapra másolva!

A Reuters hírügynökség internetes oldalán olvasható jelentés szerint a német gazdaság az előző negyedévhez képest 0,3 százalékkal növekedett, míg a francia - immár sorozatban a harmadik negyedévben - stagnált. A piac 0,2 százalékos növekedést, illetve Franciaország esetében minimális visszaesést várt.

A német gazdaságot az export és a hazai fogyasztás pörgette az év második három hónapjában - írta a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala. A 0,3 százalékos adat még úgy is a legjobbak közé tartozik az eurózónában, hogy az előző negyedévhez képest (0,5 százalék) lassulást jelent.

Az euróövezet egészében zsugorodott a gazdaság

Az euróövezet 17 államának és az EU 27 tagállamának összesített GDP-je egyaránt 0,2 százalékkal csökkent a második negyedévben - közölte kedden első becslésként az Eurostat, az unió statisztikai hivatala. Éves szinten 0,4, illetve 0,2 százalékkal zsugorodott a gazdaság. Az első negyedévben az Eurostat mindkét övezetben stagnálást mutatott ki.

Németország mellett növekedést produkált még Szlovákia (0,7 százalék), Hollandia és Ausztria (0,2-0,2 százalék). A francia GDP stagnált, a többi tagországé - Görögországot leszámítva - 0,2 százalék és 1,2 százalék közti mértékben csökkent. A legkényesebb pénzügyi helyzetben lévő országok közül Portugáliában 1,2, Cipruson 0,8, Olaszországban 0,7, Spanyolországban 0,4 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye. Írország nem közölt adatot. A magyar GDP második negyedéves adatát kedd reggel közölte a KSH, Magyarország a várakozásoknak megfelelően recesszióba került. A görög GDP-adat nem szerepel az Eurostat kimutatásában, de az athéni statisztikai hivatal hétfőn 6,2 százalékos GDP-csökkenést jelentett.

Az Európai Bizottság prognózisa szerint az euróövezet gazdasága az év egészében 0,3 százalékkal zsugorodik.