A Világgazdaság azt írja, hogy a tavaly átvett mintegy háromezer milliárd forintnyi magánnyugdíj-vagyonból májusban már 600 milliárd forint sem volt meg.

Május végén már 600 milliárd forint sem volt meg az egy évvel korábban átvett mintegy 3.000 milliárd forintnyi magánnyugdíj-vagyonból - írja a csütörtöki a Világgazdaság. A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap (NYACSA) tavaly 1.400  milliárd forinttal csökkentette az államadósságot, az idén márciusban és májusban pedig további 80 milliárd forintot fordított erre.

A teljes nyugdíjvagyont tavaly a reálhozamok és a tagdíj-kifizetések visszafizetése is zsugorította, miközben kedvezőtlenül alakultak a tőzsdei árfolyamok is.

A lap közölte, az idei év első hónapjaiban javult a piaci hangulat, így a NYACSA vagyona nőtt, az áprilisi és májusi esések azonban nyomot hagytak az alapon, vagyona csökkent, júniusban viszont árfolyam emelkedés volt. Az MNB statisztikája szerint tavaly június óta a részvényeken több mint 180 milliárd forint az állam vesztesége - írja a lap.