Időben beszállt, így degeszre kereste magát a Facebookon

Vágólapra másolva!
Szinte a teljes részvénycsomagját eladta a Facebook egyik igazgatója az után, hogy megnyílt a kereskedés lehetősége a bennfentesek számára is. Peter Thiel 2004-ben 500 ezer dollárral szállt be a Facebookba, a részvényeladásokkal pedig több mint egymilliárd dolláros (229 milliárd forintos) jövedelemre tett szert.
Vágólapra másolva!

A Facebook igazgatója, Peter Thiel eladta Facebook-részvényeinek szinte egészét azután, hogy lejárt az első határideje annak a moratóriumnak, amely megakadályozta a tőzsdei bevezetés előtt tulajdonossá váló befektetők részesedésének piacra dobását. A Bloomberg azt írja, hogy Thiel mintegy egymilliárd dollárt keresett Facebook-részvényein.

Peter Thiel 2004-ben szállt be a Facebookba 500 ezer dollárral, így eddig ő az egyik legnagyobb nyertese a cég tőzsdére lépésének. 20,1 millió részvényét adta el augusztus 16-án és 17-én, amivel 396 millió dollárt keresett. Az igazgató az elsődleges tőzsdei kibocsátás során is adott el részvényeiből, 640 millió dollárért.

A moratórium lejárta nem tett jót a részvények árfolyamának. Majdnem 7 százalékos napi veszteséggel 20 dollár alatt zárta a kereskedést augusztus 16-án a három hónapja még 38 dolláron induló Facebook-papír a New York-i tőzsdén. A határidő lejártával sok részvényt öntöttek a piacra, a Facebook forgalma ugyanis egy nap alatt a háromszorosára, 156,7 millió darabra nőtt. A cég tőzsdei értéke így a kibocsátáskori 100 milliárd dollárról 43 milliárdra csökkent.

A következő tíz hónapban azonban összesen további kétmilliárd darab részvény eladása válik lehetővé. A legtöbbé novemberben, amikor a Facebook-alkalmazottak tulajdonában lévők szabadulnak fel a korlátozás alól.