Megkapta az engedélyt a miskolci villamos

Vágólapra másolva!
Megkapta a típusengedélyt a Skoda-konszern járműve, így a cég szállíthat 31 villamost Miskolcnak. Az első kettő ezek közül 2014 elején érkezik a városba. A járművekre kiírt pályázaton a Skoda az olasz AnsaldoBredát előzte meg.
Vágólapra másolva!

Megkapta az úgynevezett típusengedélyt az a villamos, amelyet a cseh Skoda-konszern érdekeltsége gyárt majd Miskolcnak. A borsodi megyeszékhelyre a cég harmincegy járművet szállít majd, az első kettő ezek közül 2014 elején érkezik Miskolcra - közölte a város polgármesteri hivatala.

A miskolci villamosfejlesztésről szóló járműtender szerződését idén február 15-én írták alá, ennek keretében gyártja le a Ganz-Skoda Közlekedési Zrt. Miskolcnak a 31 új villamost. A cég ezután nyújtotta be az előzetes típusengedély-kérelmet a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak, ezt kapta meg most a cég. Miskolcon zömmel uniós forrásból, mintegy 40 milliárd forintból fejlesztik a villamosközlekedést.

A járművekre kiírt pályázaton a Skoda az olasz AnsaldoBredát előzte meg, utóbbi jogorvoslati kérelmét pedig január közepén a Közbeszerzési Döntőbizottság elutasította. Az olasz versenytárs azért fordult a KDB-hez, mert úgy vélte, hogy a Skoda irreálisan alacsony karbantartási díjakat adott meg. A KDB azonban úgy érvelt, hogy a Skoda árai és karbantartási terve alapjaiban nem kifogásolhatóak, részleteket és konkrétumokat pedig a pályázat alapján nem kellett megadnia, ahogy a pályázatnak az sem volt feltétele, hogy már létező, konkrét villamossal pályázzon.

Így volt lehetséges, hogy a Skoda pályázatában szerepel az a mondat is, hogy "a megajánlott villamosok jelenleg még nem léteznek". Igaz a Skoda a számítások alapjául egy már létező (és például Brnóban közlekedő) X53-as modellt vett alapul, amelyhez a miskolci villamosok hasonlítani fognak.