Egyszerűsíti a kormány az őstermelők életét

2012.08.24. 11:28

A jövőben a mostani egy helyett három évre váltható ki az őstermelői igazolvány érvényességéhez szükséges betétlap, továbbá háromévente kell új igazolványt kérnie annak is, aki tovább folytatja az őstermelői tevékenységét.

A kormány elfogadta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) előterjesztését, amely egyszerűsíti az őstermelői igazolványok kiváltásának feltételeit, és három évre hosszabbítja a betétlap érvényességét is - közölte a vidékfejlesztési tárca.

A módosítással közel 340 ezer őstermelő könnyebben juthat hozzá a gazdálkodáshoz szükséges igazolványhoz. Az igazolvány csak az értékesítési betétlappal érvényes, amelyet jelenleg évente kell megújítani. A módosítással egyszerre három adóévre váltható ki az őstermelői igazolvány és az értékesítési betétlap is.

Újabb ügyintézésre a jövőben csak akkor lesz szükség a hároméves érvényesség alatt, ha a személyes adatokról, a gazdaságukról vagy a termelési adatokról jelentenek be változást az őstermelők. Erre minden évben június 15-ig lesz lehetőségük. Jelentős változás továbbá, hogy csupán háromévente kell új igazolványt kérnie annak, aki tovább folytatja az őstermelői tevékenységét.

A gazdálkodó az őstermelői igazolvánnyal tudja bizonyítani, hogy mezőgazdasági őstermelői tevékenységet folytat, és jogosult az ennek megfelelő adózásra. Az igazolványokat továbbra is a falugazdászoknál lehet kiváltani.

KAPCSOLÓDÓ CIKK