Tanulmánymásolással csalt adót negyven cég

Vágólapra másolva!
Lebukott az a negyven baranyai társaság, amely kétszázmillió forint járulék megfizetését akarta megúszni az internetről másolt tanulmányokkal.
Vágólapra másolva!

Plagizált tanulmányokkal csökkentette járulékfizetési kötelezettségét negyven baranyai vállalkozás az elmúlt három évben - közölte pénteken a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A tanulmányokat megrendelő cégek összesen 200 millió forint innovációs járulék befizetését akarták elkerülni. A csalásban két közhasznú alapítvány és gazdasági társaságok is közreműködtek. Az érintetteket a hatóság kötelezi adóbírság és a pótlékok megfizetésére, illetve többek ellen sor kerülhet büntetőfeljelentésre is.

Az ellenőrzésekbe bevont Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának szakértői szerint a negyven társaság által megrendelt kutatási-fejlesztési témájú tanulmányok tartalmukban nem feleltek meg a jogszabályi feltételnek. Bebizonyosodott, hogy forrásanyaguk teljes egészében megtalálható az interneten, más szerzők által korábban megírt cikkekben, prognózisokban, felmérésekben. A készítők nem hivatkoztak a megfelelő forrásokra, ezzel saját műként tüntették fel az adott szövegrészeket.

A NAV közleményében emlékeztet arra, hogy a kormány a gazdasági fejlődés érdekében támogatja azokat a vállalkozásokat, amelyek tevékenységük megújítása érdekében kutatás-fejlesztést valósítanak meg. Ezek az adózók az innovációra fordított saját ráfordításuk összegével csökkenthetik innovációs járulékfizetési kötelezettségüket.