A kötvényvásárlás úgy hatna, mint a drog

Vágólapra másolva!
A német központi bank szerint nem oldja meg az euróövezeti államadósság-válságot, ha az Európai Központi Bank újabb állampapír-vásárlási programot indít a válsággal küzdő euróövezeti tagállamok megsegítésére. Az intézkedés a kábítószerhez hasonló hatást válthat ki és nem fér össze a demokratikus alapelvekkel - mondta a Bundesbank elnöke a Der Spiegelnek.
Vágólapra másolva!

A német központi bank (Bundesbank) ellenzi az Európai Központi Bank kötvényvásárlási tervét. A Reuters számolt be pénteken arról, hogy az Európai Központi Bank hozamplafon bevezetésével harcolna az eurózóna adósságválsága ellen: meghatározott hozamszint felett vásárolna az adott ország állampapírjaiból.

Jens Weidmannelnök Bundesbank-elnök a Der Spiegel címmű német hetilap vasárnapi számában megjelent interjúban elmondta: azok az állampapírok, amelyeket az EKB felvásárol, az EKB és az euróövezeti központi bankok együttes rendszerének mérlegét terhelnék. Ezt a rendszert pedig az euróövezeti adófizetők pénzéből tartják fenn, vagyis a kormánykötvények révén az egyes tagországok adósságtörlesztési kockázata az egész közösséget terhelné.

"A demokrácia szabályai szerint egy ilyen kérdésben, a más országot terhelő kockázat átvállalásának ügyében a parlamentnek kell dönteni, nem pedig a központi banknak - mondta Weidmann.

Az államkötvények vásárlása közvetlenül a kibocsátó kormányoktól ráadásul csaknem olyan, mintha az EKB a bankóprés beindításával finanszírozná az euróövezeti államokat, ami nem csupán az infláció megugrásával fenyeget, miközben az EKB feladata éppen az árstabilitás megőrzése, hanem olyan hatást idézhet elő, mint a kábítószer, a jegybanki tőkeinjekcióktól való függőséget alakíthat ki az ilyen módon támogatott államokban - mondta a Jens Weidmann.

Az EKB megbízatása elvileg kizárja állampapírok vásárlását elsődleges kibocsátásból. A másodpiacon viszont a frankfurti intézmény 2010 óta vásárol az éppen a legsúlyosabb helyzetben lévő euróövezeti tagországok állampapírjaiból. Az úgynevezett értékpapírpiaci program (SMP) célja az, hogy elviselhető szintre csökkenjen a papírok hozama, vagyis az érintett államok elfogadható feltételekkel szerezhessenek forrást a tőkepiacon.

A Der Spiegel szerint lehetséges, hogy minden ország esetében meghatároznak egy hozamszintet, és az EKB akkor lép majd fel, ha a hozam meghaladja ezt a szintet. Az még vitatott, hogy nyilvánosságra hozzák-e a kötvényhozam-célokat.