Eddigi legrosszabb hónapjait zárta az építőipar

Vágólapra másolva!
Április és július lett az építőipar legrosszabb negyedéve, ebben az időszakban indult a legtöbb cég ellen felszámolás. Az Opten szerint a szektorban továbbra is stabilan emelkedik a felszámolások száma, kedvező fordulatra még legalább fél évig nem lehet számítani.
Vágólapra másolva!

Júliusban 414 építőipari céggel szemben indult felszámolás Magyarországon, ami nem minősíthető kiugróan rossz adatnak, de ahhoz elég nagy szám, hogy az elmúlt három hónap az ágazat legrosszabb negyedévévé váljon - derül ki az céginformációkat szolgáltató Opten hétfői közleményéből.

"Az építőiparban tovább tart a felszámolások stabil növekvő trendje, kedvező fordulatra még legalább fél évig nem lehet számítani" - mondja Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ágazat új szerződéseinek állománya 14 százalékkal meghaladja az előző évit, de a növekedést kizárólag mezőgazdasági, ipari és kommunális építkezések generálják, ahol tipikusan generálkivitelezők kezében összpontosul a munka, így idő kell ahhoz, hogy a megrendelések növekedése elérje a kisebb vállalkozásokat is.

Júliusban mindössze 209 építőipari vállalkozással szemben indult végelszámolási eljárás, ez egyharmados csökkenés az előző év júliusához képest. Az Opten igazgatója szerint az ágazatban ugyanaz a jelenség játszódik le, ami a nemzetgazdaság egészében. "A március-májusi 500-600 darabos havi csúcsokhoz képest júniusban és júliusban ugrásszerű csökkenés következett be ebben az eljárásformában. Ez azonban nem jelent érdemi javulást" - mondja az igazgató. A képet az torzítja, hogy a jogszabályok változása miatt a hatóságok által a korábban előszeretettel alkalmazott kényszer-végelszámolás intézményét a kényszertörlés váltotta fel.

"A végelszámolások számának csökkenése most sem tükröződik, és szerintünk a jövőben sem fog tükröződni a cégmegszűnések számának csökkenésében. Arról van szó csupán, hogy a magukra hagyott és rendszerint kiürített cégeket hosszadalmas végelszámolási eljárás nélkül törlik a működő cégek közül" - fogalmazott Tóth Tamás. Az igazgató állítását alátámasztja, hogy a 2010 júliusa és szeptembere között eltelt három hónap kivételével a megszűnések számának átlaga soha nem haladta meg az elmúlt három hónap 478-as átlagát. A december-márciusi kiugróan magas cégalapítási hullám után az építőiparban az áprilisi mélypont körül stabilizálódott a cégalapítások száma. Az elmúlt négy hónapban rendre 230-240 céget jegyeztek be a hatóságok.