Megjött a kilós tojásár

Vágólapra másolva!
Mostantól a boltokban a darabár mellett a kilónkénti árat is fel kell tüntetni a tojásokon. A rendelet miatt könnyebb lesz különbséget tenni az eltérő méretű tojások között.
Vágólapra másolva!

Hatályba lépett az a rendelet, mely szerint a jövőben a tojások darabára mellett fel kell tüntetni a tojás kilónkénti árát is - közölte hétfőn a Vidékfejlesztési Minisztérium, amely a Tojástermelők Szövetségének kérelmére kezdeményezte a termékárak feltüntetéséről szóló miniszteri rendelet módosítását a nemzetgazdasági tárcánál.

Az átírt szabály szerint a darabár mellett kiegészítő, tájékoztató jelleggel fel kell tüntetni a tojás kilogrammra vetített legmagasabb egységárát is. A közlemény szerint az új szabály készítői figyelembe vették, hogy a kisebb méretű - többségükben importból származó - tojások kilogrammban megadott egységára magasabb, mint a nagyobb méretű - elsősorban hazai - tojások ára. Az agrártárca szerint a kilós ár feltüntetése a vásárlóknak többletinformációt nyújt, ezáltal segíti a vásárlókat a döntésben. Az újonnan bevezetett intézkedés nem egyedi megoldás az Európai Unióban. Ezt a gyakorlatot követi például Olaszország, ahol a darabár mellett feltüntetik a tojás árát kilóban is - áll a közleményben.

Külföldi csalitojás a háttérben

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a Baromfi Termék Tanács április végén kezdeményezte, hogy a kormány módosítsa a tojásárakra vonatkozó rendeletet. A Vidékfejlesztési Minisztérium az [origo]-nak akkor azzal indokolta a lépést, hogy a magyar tojástermelőknek gondot okoz, ha a legkisebb méretű, S jelöléssel ellátott tojások letörik a normál vagy nagyobb méretűek árát.

A boltok a VM szerint ráadásul az S-es tojásokkal igyekeznek becsalogatni a vásárlókat, ami álláspontja szerint aggasztó, mert a legkisebb méretű tojás nagy része az Európai Unió más tagállamaiból érkezik, ahol szerintük étkezési tojásként eladhatatlan lenne. Az olcsó, de kicsi tojásokkal nem is járnak jól a vásárlók. Ha a darabárat nézzük, a legkisebbek a legolcsóbbak, a kilónkénti ár alapján azonban a többi tojás sokkal, 11-38 százalékkal olcsóbb.

A tojás árára vonatkozó szabálymódosítás azért került a középpontba, mert az év elején jelentősen drágult a tojás. Az áremelkedésben főszerepet játszik az az uniós rendelet, amely szerint a ketrecben tartott tyúkoknak januártól kényelmesebb körülményeket kell teremteni. Több helyük van, és egy kis függöny mögött tojhatnak: az előírás szerint egy tyúknak 750 négyzetcentiméter területet kell biztosítani, szemben a korábbi 550 négyzetcentivel.