A forint lemaradt, kitartóan gyengül

Vágólapra másolva!
A forint egy nap alatt 5-6 forinttal gyengült, miközben a régiós társai kisebb mértékben veszítettek érétkükből. A nagyobb veszteség a jegybank keddi kamatvágásával magyarázható.
Vágólapra másolva!

Kedden délelőtt az euró árfolyama 278 forint alatt mozgott, szerdán délután pedig 284 felett is járt az árfolyam, majd 283 fölé korrigált. Ezzel párhuzamosan a dollár 2,5 forinttal 225,20-ra, a frank 4 forinttal 235,40 forintra erősödött. A jelentős forintgyengülés a jegybank váratlan keddi kamatdöntése után kezdődött. Kedden délután még tudott javítani a forint, de szerdán ismét veszített értékéből.

Csajbók Róbert, az ING devizakereskedője az [origo]-nak azt mondta: "A kamatdöntés eredményeként a forint kedden elszakadt a régiós társaitól. Szerdán azonban valamennyi deviza gyengült kisebb-nagyobb mértékben, azaz egy irányban mozogtak. Az viszont látszik, hogy a forint alulteljesít a többiekhez képest, ez pedig a kamatdöntés számlájára írható." Hozzátette: a forint egy nap alatt végbement közel 2 százalékos gyengülése túlzásnak tűnik, egy 25 bázispontos kamatvágás miatt ez nem lenne indokolt.

Régiós devizák árfolyamának változása az euróval szemben

Deviza

Árfolyam a kamatdöntés előtt (kedden délelőtt)

Árfolyam a kamatdöntés után (szerdán dél után)

Változás

Forint

277,80

284

2,2

Lengyel zloty

4,1

4,1540

1,3

Cseh korona

24,75

24,85

0,4

Román lej

4,4550

4,4725

0,4


A Commerzbank devizapiaci szakértői szerint is a váratlan monetáris lazítás vitte 284 fölé az euró jegyzését, utóbbi az euró szempontjából bő egy hónapos csúcsértéket jelent. A jegybanki lépéssel az euró árfolyamát tartósabban visszaterelheti a 280-285 közötti sávba, addig legalábbis, amíg a nemzetközi piacon nem lesz komolyabb változás, amelyet a Európai Központi Bank vagy az amerikai jegybank következő kamatdöntése, az amerikai makroadatok, vagy a német alkotmánybíróságnak az eurózóna válságalapjáról szóló állásfoglalása válthat ki - vélik a commerzbankos szakértők.

Az árfolyamváltozások alapján a forint rosszabbul szerepelt, mint régiós társai, erre utalt a Commerzbank kommentárja is, amely szerint kedden a cseh korona és a lengyel zloty stabil maradt. Szerdán viszont a két külföldi deviza a román lejjel együtt negatív irányba váltott, elsősorban a kedvezőtlen nemzetközi hangulat miatt.