Vágólapra másolva!
Az MNB tegnapi kamatcsökkentése után nagyjából 2-3 forintot gyengült a hazai fizetőeszköz az euróval szemben, a tendenciát ma reggel is folytatja a forint, jelenleg 282 körül mozog az EURHUF. A hazai blue-chipek a pozitív tartományban kezdték meg a napot. 
Vágólapra másolva!

0,7 százalékos emelkedéssel vágott bele a napba a BUX index, melyet az 1,4 százalékot növekedő Magyar Telekom húz magával, de a többi blue-chip is 0,5 százalék feletti bővülésre képes a nyitás utáni percekben.

Az amerikai tőzsdéken indexek szintjén leült a volatilitás, pár pontos elmozdulást értek el a főbb benchmarkok. A VIX index viszont az augusztusi 14 pont alatti szintjéről 17 pont környékéig, az 50 napos mozgóátlagig erősödött.

1,8 százalékos mínuszban nyitotta a napot a ma reggel jelentő Raiffeisen. Az osztrák bank sem bevétel szinten, sem nettó profit soron nem tudta az elemzői konszenzust túlszárnyalni, mi több a hitelportfolió romlásáról számolt be. A magyarországi nem teljesítő hitelek aránya a március végi 24,8 százalékról június végére 28,4 százalékra ugrott fel. A versenytárs, az Erste Bank az osztrák piacon minimális pluszban mozog.

A német DAX a tegnapi záróára körül tartózkodik, komolyabb elmozdulást egyelőre nem mutatnak a benchmark komponensei. A leggyengébbnek az SAP és a Munich Re tűnik, míg a RWE és a Fresenius SE vezeti az emelkedők listáját.

A francia piacon ugyanakkor már nagyobb elmozdulásokat is lehet látni. A tegnap este jelentő L'Oreal számainak nem örülnek a befektetők, 3,7 százalékos mínuszban mozog a részvény. Az emelkedők sorát pedig az Unibail-Rodamco vezeti, de ő is csak 0,8 százalékos bővülést tud felmutatni. A CAC 40 index a minimális mínuszban mozog.

A kora délutáni órákban az USA-ból érkező második negyedéves GDP adat kavarhatja fel az elmúlt napokban tapasztalt állóvizet. A Bloomberg által megkérdezett elemzői becslések 1,2-2,2 százalékos évesített növekedést prognosztizálnak, a konszenzus alapján pedig 1,7 százalékos bővülést várnak a szakértők az első olvasat utáni 1,5 százalékot követően. 16 órakor a lakáspiac állapotáról kapunk újabb információt, a júliusi, függőben lévő lakásértékesítéseket teszik közzé.20 órakor pedig a Fed Beige könyve jelenik meg, ami a különböző régiók gazdasági állapotáról nyújt bővebb képet.