Élesítésre vár az új nyerőgéprendszer

Vágólapra másolva!
A nyerőgéppiacot átalakította a kormány, az új központi rendszereken keresztül sokkal jobban ellenőrizhetőek lesznek az pénznyerők. Az első szervert üzemeltető cég már indulásra kész, csak az NGM engedélyére vár.
Vágólapra másolva!

Már csak a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) engedélyére vár, és piacra léphet a nyerőgéppiac egyik új szereplője, a WEBGAM központi játékszerver tulajdonosa, a WSG Kft. - tájékoztatta a kft. csütörtökön az MTI-t.

A WEBGAM megkapta a szerencsejáték-törvényben rögzített szerverüzemeltetői tanúsítványt az auditor cégtől, a HunGuard Kft.-től. A WEBGAM lesz a szerveralapú szerencsejáték-üzemeltetés első szervere, rendszeréhez interneten kapcsolódhatnak majd az új szabályozásnak megfelelő szerveralapú pénznyerő-automaták.

Szabó József, a WSG Kft. ügyvezető igazgatója azt közölte: az auditot hosszas fejlesztés előzte meg, amellyel cége nagy kockázatot vállalt, hiszen a tavaly év végén többször módosított szerencsejáték-törvény útmutatásaira kellett hagyatkoznia, amíg idén nyáron meg nem jelent a törvény végrehajtási rendelete.

A cégvezető reméli, az NGM gyorsított eljárás keretében bírálja el kérelmüket, a pénznyerőautomata-iparág ugyanis ekkor kezdheti meg az átállást a központi szerveralapú szerencsejátékra. Utalt arra is: bár társaságuk reményeik szerint elsőként léphet majd a piacra, több cég is vizsgáltatja szerverszolgáltatói rendszerét az auditornál, így komoly versenyhelyzetre számítanak.

Adóforintok múlnak rajta

A pénznyerő automatákat üzemeltető vállalkozásokat tömörítő Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSzSz) csütörtöki közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy novemberben és decemberben 5 milliárd forint játékadótól, egyéb befizetések címén pedig újabb 5 milliárd forinttól, azaz összesen 10 milliárd forinttól eshet el az idei költségvetés, ha nem járnak el gyorsan a hatóságok az új üzemeltetési forma engedélyezésekor - hangsúlyozza a szövetség.

A közleményben Schreiber István, a szövetség elnöke kiemeli: azzal, hogy az Országgyűlés nagyon szigorú feltételeknek alávetetett szerver alapú felügyeleti rendszert rögzített a szerencsejáték törvényben, a világ egyik legátláthatóbb nyerőgép piacát teremti meg a magyar állam, ami legalizált, nyitott, de állami oldalról szigorúan kontrollált lesz.

Schreiber István kiemelte: 1.100 érintett magyar vállalkozás és 18 ezer vendéglátóhely most arra vár, hogy az engedélyeztetési eljárások gyorsításával egy új és biztonságos rendszerben visszatérhessenek az iparágba a munkavállalók és a játékosok.

Totális kontroll

A központi szerverek működése felett a hatóságok teljes, valós idejű ellenőrzési lehetőséggel rendelkeznek. Ez magában foglalja az adófizetési kötelezettséghez kapcsolódó pénzforgalmi adatok követését és a rendszer korrekt működésének folyamatos monitorozását. Az ügyvezető szerint az államnak is elemi érdeke, hogy a társaság mielőbb startoljon, mivel a régi típusú játékgép-engedélyek októberben lejárnak.

A szerveralapú üzemeltetési formára való átállást 2011 októberében szavazta meg az Országgyűlés, a jogszabály értelmében 2013. január 1-jétől kizárólag új típusú, szerveralapú pénznyerő automata működhet. Így maga a játék ettől az időponttól a szerveren keresztül az interneten zajlik majd úgy, hogy a törvénynek megfelelően az állam is folyamatosan ellenőrizhesse a gépek bevételeit.