Eljött a Fed-elnök várva várt beszédének a napja

Vágólapra másolva!
Az év egyik legizgalmasabb napja augusztus 31. a devizapiacon, minden szem Jackson Hole-ra, a jegybankárok konferenciájára - és mindenekelőtt Ben Bernanke beszédére - figyel.
Vágólapra másolva!

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke magyar idő szerint péntek délután 4 órakor kezdi meg beszédét, amely minden bizonnyal a hónap legjobban várt eseménye a piacon. Még néhány hete is valószínűnek tűnt, hogy a Fed - amely 2008 vége óta zéró szinten tartja az alapkamatot, és összesen 2300 milliárd dollár értékben vásárolt kötvényeket - újabb masszív mennyiségi lazítási (quantitative easing, QE) programot jelent be, azaz pénzt pumpál a nehezen növekvő gazdaságba. A Reuters által megkérdezett befektetőknek immár csak 44 százaléka számít a harmadik lazítási programra, szemben a júliusi 70 százalékkal.

Bernanke ráadásul kétségkívül a Jackson Hole-i konferencia első számú attrakciója lesz, miután Mario Draghi EKB-elnök - és az Európai Központi Bank teljes kormányzótanácsa - lemondta részvételét bokros teendőkre hivatkozva. A sok munkát az EKB szeptember elejére elkészülő új kötvényvásárlási programja adja. Szeptember 12-én várható a német alkotmánybíróság ítélete is az Európai Stabilitási Mechanizmusról.

Ha Bernanke a pénznyomda harmadszori beindítását jelenti be, akkor a piacok megkönnyebbülnek, a hangulat javul, a kockázatvállalási kedv erősödik, és az első számú menedékdevizának számító dollár várhatóan gyengülni fog. A kockázatos eszközök közé sorolt forint ezzel szemben erősödhet - ha a helyi politikai zaj nem nyomja el a pozitív piaci hatást.