Bulgária lemondott az euró bevezetéséről

Vágólapra másolva!
Már nem akarnak csatlakozni az eurózónához a bolgárok - jelentette be Bulgária miniszterelnöke. Bár az ország teljesítette a feltételeket, hogy egy lépéssel közelebb kerüljön az euró bevezetéséhez, a bolgár kormány nem látja, hogy az milyen előnyökkel járna számára.
Vágólapra másolva!

Bulgária meghatározatlan időre letett az euróövezethez való csatlakozás tervéről - jelentette be Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök és Szimeon Djankov pénzügyminiszter hétfőn. A két politikus szerint a döntéshez a gazdasági feltételek romlása, az euróövezet körüli bizonytalanság és az euróhoz kötődő egyre negatívabban közvélemény vezetett.

A kormányfő kijelentette: "Jelen állapot szerint az euróövezeti csatlakozással kapcsolatban nem látok semmi előnyt, csak költségeket."

Három év költségvetési szigor után Bulgária teljesíti az összes feltételt ahhoz, hogy csatlakozzon az euróövezet előszobájának tekintett ERM-2 árfolyamrendszerhez. Az euróövezeti belépés előtt két évig kötelező ERM-2 árfolyamrendszerben egy valuta plusz-mínusz 15 százalékkal ingadozhat az illető ország és az EU-beli pénzügyi hatóságok által közösen megállapított sávközép körül. Az árfolyamrendszerhez történő csatlakozáshoz az euróövezet valamennyi tagállamának, az Európai Központi Banknak (EKB) és az Európai Bizottságnak a beleegyezésére van szükség.

A bolgár miniszterelnök azt mondta, hogy Bulgária gazdasága az idén 1,5 százalékkal nő a tavalyi 1,7 százalék után. Bojko Boriszov ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az euróövezet akár öt évig is zéró növekedést mutat majd fel abban az esetben, ha a kormányok nem állnak ki Németország mellett, amely a szigorú költségvetési konszolidáció folytatását sürgeti.