Negyedével csökkent a Liszt Ferenc reptér forgalma

Vágólapra másolva!
A Liszt Ferenc-reptér járatszáma 24 százalékkal csökkent a második negyedévben - közölte a KSH. A Budapesten megforduló utasok száma azonban jóval kisebb arányban csökkent, és a visszaesés már kisebb, mint amekkora az első negyedévben volt.
Vágólapra másolva!

24 százalékkal kevesebb járat közlekedett a Liszt Ferenc-reptéren az idei második negyedévben, mint egy évvel korábban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból. A reptéren megforduló utasok száma azonban a jelentős járatcsökkenés ellenére csak 3,5 százalékkal csökkent.

Az előző negyedévhez képest nőtt a járatszám-visszaesés: akkor 20 százalékos csökkenést állapítottak meg az egy évvel korábbihoz képest.

A második negyedévben összesen 19 710 járat érkezett és indult a reptérről, míg egy évvel korábban számuk meghaladta a 25 700-at. A menetrend szerinti járatok száma 20 százalékkal 16 702-re csökkent. Az érkező és induló utasok száma 2 175 246 volt, szemben a tavaly azonos időszakban feljegyzett 2 252 618-cal.

A repteret üzemeltető Budapest Airport augusztus eleji előrejelzésében a forgalom 10-13 százalékos visszaesésével számolt az idén, miután gyakorlatilag a teljes átszálló forgalom (99 százalék) elveszett Budapesten - olvasható a közleményben. A fel- és leszállásoknál a 20 százalékot meghaladó visszaesés az üzemeltető szerint tíz év visszalépést jelent. A diszkont-légitársaságok részaránya az utasforgalomból a tavalyi 26 százalékról 2012 júliusára 53 százalékra emelkedett.

A Malév február eleji csődje, valamint a háromszorosára, 2,25 milliárd forintra emelt telekadó miatt drasztikus költségcsökkentési programot vezetett be a Budapest Airport: a csoportos létszámleépítés mellett elhalasztottak mintegy 10 milliárd forintnyi, idénre tervezett beruházást, és bezárták az 1-es terminált. Ugyancsak korábban közölték, hogy a Budapest Airport tavalyi 8 milliárdos vesztesége az idén a Malév csődje miatt 12 milliárd forintra nőhet.