Kína húzza mélybe a vasóriásokat

2012.09.04. 16:32

A világ legnagyobb nyersanyagpiaci cégei után a világ harmadik legnagyobb vasérc kitermelője döntött úgy, hogy csökkenti a 2013-as pénzügyi évre szánt befektetési keretét. A Fortescue Metals Group az éves kitermelési tervén is vágott, a részvény 4 százalékos zuhanással reagált.

4,6 milliárd dollárra, mintegy 26 százalékkal csökkentette az ausztrál Fortescue Metals Group a 2013-as beruházási terveit a csökkenő kereslet miatt. A társaság úgy véli, az eredeti tervekkel szemben 5 százalékkal lehet alacsonyabb a kitermelés, így 82-84 millió tonna lehet a vasérc felszínre hozott mennyiség.

A társaság vezérigazgatója felhívta a közleményben a befektetők figyelmét arra, hogy 300 millió dolláros költségcsökkentést akarnak elérni az üzemi költségek kordában tartása és elbocsátás révén.

Az előző hónapban a BHP Billiton egy 68 milliárd dolláros beruházást halasztott el a nyersanyagárak esése és a csökkenő kereslet miatt.

Az ausztrál nyersanyagtermelő cégek nehezen viselik a kínai gazdaság lassulását, így sok esetben elhalasztják a fejlesztéseket, mivel azok nem profitabilisak. A Bloomberg adatai alapján hároméves mélypontra, tonnánkénti 86,9 dollárra zuhant az előző héten a vasérc ára.

vasérc ára

A The Steel Index Ltd. által gyűjtött forgalommal súlyozott kínai vasérc átlagára (dollár/tonna)


A Credit Suisse elemzői szerint 115 dolláros tonnánkénti átlagárra lenne szüksége a Fortescue Metals Groupnak ahhoz, hogy a 2015-ben lejáró 2,4 milliárd dolláros hitelét ne kelljen újrafinanszírozni. A menedzsment mindenesetre optimista ők azzal számolnak, hogy még idén 120 dollár fölé emelkedik a vasérc tonnánkénti ára.