Jövőre már működhet az uniós bankfelügyelet

2012.09.04. 13:19

Nem kell hozzá módosítani az alapszerződést, így José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerint már 2013-ban létrejöhet az egységes uniós bankfelügyelet. Az EB ördögi kört szakítana meg a lépéssel.

Már 2013 elején működésbe léphet az egységes euróövezeti bankfelügyeleti rendszer - írta az Európai Bizottság elnöke egy osztrák napilapban kedden megjelent írásában.

A közös bankfelügyeleti szisztéma létrehozásához nem szükséges az Európai Unió alapszerződésének módosítása, így az már jövő januárban elkezdheti a munkát - írta José Manuel Barroso a Wirtschaftsblattban. "Az egységes banki felügyelet bevezetése 2013 elején nem ad varázspálcát az EU kezébe, amellyel a válságot egyik napról a másikra el lehet tüntetni, de nagy lépést jelent az európai polgárok, a nemzetközi partnerek és a befektetők bizalmának helyreállítása felé" - fűzte hozzá.

"Meg kell szakítanunk azt az ördögi kört, hogy az adóbevételeket bankmentésre használjuk fel, amivel megterheljük az államadósságot, miközben a kockázattól ódzkodó bankok nem hiteleznek a vállalkozásoknak" - írta a politikus.

Az Európai Bizottság jövő szerdán terjeszti elő javaslatait egy egységes banki felügyeletről. Az Európai Központi Bank banki felügyeleti feladatait elválasztanák a pénzügy-politikai feladatoktól. Következő lépésként a bizottság tovább dolgozik majd a bankbetétek védelmére vonatkozó programokon és a bankcsődöket kezelő hatóság felállításán.