Versenyfelügyeleti vizsgálatot indított Brüsszel a Gazprom ellen

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság gyanúja szerint visszaél piacvezető szerepével és akadályozza a gáz szabad áramlását az Unió tagállamai között az orosz Gazprom, ezért a testület versenyfelügyeleti vizsgálatot indított a gázipari cég ellen. Ha a bizottság vádjai bebizonyosodnak,  akár bevételei 10 százalékára rúgó bírságot is kiszabhatnak a vállalatra.
Vágólapra másolva!

Versenyfelügyeleti vizsgálatot indított az Európai Bizottság a Gazprom orosz gázipari cég ellen - közölte kedden az uniós végrehajtó-javaslattevő testület.

A bizottság arra a kérdésre keresi a választ, hogy akadályozza-e a versenyt a Gazprom a közép- és kelet-európai országok gázpiacain, megsértve ezzel az Európai Unió trösztellenes előírásait.

A bizottság szerint gyanítható, hogy a Gazprom visszaél piacvezető szerepével. A testület úgy véli, az orosz óriásvállalat akadályozza a gáz szabad áramlását az Unió tagállamai között, amivel felosztotta a piacot, emellett megakadályozza a gázellátás diverzifikálását, valamint tisztességtelen árakat szab ügyfeleinek azáltal, hogy a földgáz árát a kőolaj árához kötötte.

Ha mindez bebizonyosodik, akkor az Európai Bizottság megállapíthatja, hogy a Gazprom korlátozza a versenyt, ami az indokoltnál magasabb árakat okoz, és rontja az ellátás biztonságát, amivel végső soron kárt okoz az Unió polgárainak.

A Bizottság a vádak bebizonyosodása esetén bírságot szabhat ki a cégre, az a cég bevételeinek akár 10 százalékát is elérheti.