Csak tologatná az eurót mentő pénzt az EKB

Vágólapra másolva!
Ha elfogadják a döntéshozók, akkor csütörtökön az Európai Központi Bank elnöke bejelenti az eurómentő programot. A bajba jutott országok kötvényeit vásárolnák meg korlátlan mértékben, de a válságkezelő alap feltételei szerint. A németek elkerülnék az elszabaduló inflációt, ezért a programmal egyező mértékben máshonnan vonnának ki pénzt a pénzügyi rendszerből.
Vágólapra másolva!

Korlátlan kötvényvásárlással járó eurómentő programot hirdethet az Európai Központi Bank (EKB), de ennek az ára az, hogy annyi pénzt vonnának el más területekről, amennyit erre a programra fordítanának. Ezzel oldanák meg, hogy ne kelljen tartani az inflációtól - írta a Bloomberg két jegybanki hivatalnoktól szerzett értesülése alapján.

A Bloomberg szerint a program lényege az lenne, hogy a központi bank állampapírokat vásárol a bajba jutott országokban, abban az esetben, ha az állampapírhozamuk elér egy kritikus szintet. A jegybank rövid távú, legfeljebb hároméves papírokba fektetne.

A lap értesülése szerint a döntéshozók még szerdán tanulmányozzák a tervet, Mario Draghi elnök pedig csütörtökön tarthat sajtótájékoztatót, amennyiben elfogadják azt.

A németek (Angela Merkel és Jens Weidmann jegybankelnök) voltak eddig a fő ellenzői a tervnek, de egy megoldással akár ők is rávehetők a támogatásra. Az EKB ugyanis semlegesítené a kötvényvásárlási programját azzal, hogy a pénzügyi rendszer más területeiről vonna ki pénzt. A célja ezzel az lenne, hogy ne változzon a gazdaságban lévő pénz mennyisége. A pluszpénz ugyanis túlzott inflációhoz vezethetne, amelyet a németek a leginkább el akarnak kerülni.

A pénzmennyiség szabályozására elvileg sok eszköz áll a jegybank rendelkezésére, például a kamatok változtatása, vállalati kötvények vásárlása, betéti kamat változtatása, készpénznyomtatás - ezek variálásával tartanák korlátok közt a pénz mennyiségét. (Az amerikai pénzpumpánál nem vonnak ki pénzt, ezzel kockáztatva a magas inflációt.)

A program méretét nem kívánják rögzíteni. Két forrás szerint az EKB nem számít arra, hogy túl sok pénzt kell szánnia a kötvényvásárlásra, ezért névleg korlátlanul hagyják a lehetőséget. Az EKB elsődlegességet sem kér, és hozamcélokat se fektet le előre a források szerint.

A kötvényvásárlási segítség csak azoknak az országoknak járna, amelyek az európai mentőalap (ESM) segítségét kérik, és abban a pillanatban leállítanák a programot, amint a segítséget kérő ország nem teljesíti a mentőalap feltételeit.