Vágólapra másolva!
A DAX vezérletével emelkednek az európai indexek. A befektetők egyelőre optimistán várják a holnapi ECB-ülést, amitől kamatvágást, illetve részleteket várnak a tervezett kötvényvásárlási programról. A BUX lemaradók között foglal helyet, csupán az Egis emelkedik a nagyobb papírok közül, míg az E-Star után továbbra is nagy a kereslet.
Vágólapra másolva!


Folytatódik az E-Star zsákolása

0,2 százalékos csökkenéssel alulteljesítőnek számít a BUX index. A főbb komponensek közül csupán az Egis mozgolódik a pozitív tartományban 1,2 százalékos plusszal, míg versenytársa a Richter 0,2 százalékkal került lejjebb. Az előző napi felülteljesítés után az OTP 0,5 százalékos csökkenéssel inkább lefelé húzza a hazai parkett teljesítményét a MOL-lal (-0,2%) egyetemben.

Feltűnően nagy az érdeklődés az E-Star iránt, délelőtt ismét közel járt napi korlátjához a papír, azóta azonban lecsorgás jellemzi, de még így is 6 százalékos pluszt tud felmutatni. A tegnapi 100 millió forintos forgalom után, - ami a legutóbbi 30 kereskedés átlagának tizenegyszeresét tette ki - ma már 73 millió forintos forgalommal büszkélkedhet.

Az egészségügy húzza az indexeket

A FTSE 100 stagnálása mellett emelkednek a főbb nyugat-európai indexek, miután a befektetők felfokozott hangulatban várják az ECB kétnapos ülésének holnap esedékes döntését. Az elemzői várakozás szerint 0,5 százalékra csökkenhet az alapkamat a jelenleg is rekord alacsony 0,75 százalékról. A fő kérdés azonban az, hogy az ECB elnöke, Mario Draghi ismerteti-e a tervezett kötvényvásárlási programot.

A vezető európai index, a DAX 0,8 százalékos emelkedést mutat a gyógyszeripari és a technológiai részvények 1,7 százalékos emelkedésének köszönhetően, az élen a Fresenius SE, a Fresenius Medical Care és a Merck KGaA halad. A Stoxx Europe 600 index tíz szektora közül a nyersanyagipar, illetve az olaj- és gázipar mozog a negatív tartományban, utóbbi 0,9 százalékos eséssel. Az élen az egészségügy halad 1 százalékos emelkedéssel, a német papírok vezérletével.

2011 májusa óta először esett 9 százalék alá a 10 éves portugál államkötvény hozama. Eközben Németországnak nem sikerült értékesíteni a maximálisan felkínált 5 milliárd eurónyi 10 éves államkötvényt, mivel a befektetők csupán 3,93 milliárdra tartottak igényt. Ezt követően a 10 éves állampapír hozama (+1,7%) a másodlagos piacon meredek emelkedésnek indult.