Lemondtak a fényeslitkei acélgyárról az ukránok

Vágólapra másolva!
Az ukrán befektető szerint a jelenlegi gazdasági környezet miatt nem biztos a jövedelmezőség, ezért jegeli a projektet.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem építi meg a fényeslitkei ipari-logisztikai parkba tervezett acélhengerművét az ukrán Vorskla Steel - írja a Kelet-Magyarország. A cég egy ötmillió tonna éves kapacitású meleghengerműgyárat tervezett építeni, de Szentpéteri Bertalan, az ukrán társaságot képviselő Vorslka Steel Hungary Kft. vezetője közölte, a "makro- és mikrogazdasági tényezők miatt" egyelőre jegeli a projektet.

Szentpéteri elmondta, hogy az anyacég által készített hatástanulmány eredetileg úgy számolt, hogy a megépülés után két és fél-három év múlva már nyereséges lenne az üzem, ami úgy kétszázmillió euró tiszta nyereséget jelentene. Ezt a profitot azonban nem látja a jelenlegi gazdasági környezetben biztosítottnak az ukrán tulajdonos, ezért nem indul el a beruházás. Hozzátette, hogy ha egy-két éven belül olyan gazdasági fordulat mutatkozik Magyarországon és Európában, amely lehetővé teszi a nyereséges üzemeltetést, "újra megmozdulhat valami az ügyben".

"A Vorskla Steel pénzügyi okokra hivatkozva, a gazdasági válság negatív hatásainak következtében állt el az acélhengermű magyarországi beruházási tervétől, ám a megvalósítás későbbi lehetőségét nem vetette el" - válaszolta a Nemzetgazdasági Minisztérium a Kelet-Magyarország megkeresésére. Hozzátették, a minisztérium fenntartja a kapcsolatot az ukrán féllel, hogy a beruházás a befektető pénzügyi problémáinak megoldása után megvalósulhasson.