Nem ad el Facebook-részvényeket Zuckerberg

Mark Zuckerberg, top kép
Vágólapra másolva!
A Facebook alapítója, tulajdonosa, Mark Zuckerberg tegnap közleményben jelentette be, hogy a következő egy év során nem ad el Facebook-részvényeket. A hírre piaczárás után 2 százalékot ugrott a papír, ami tegnap történelmi mélypontot ért el.
Vágólapra másolva!

Mark Zuckerberghez még további két igazgató is csatlakozott, Marc Andreessen és Donald Graham is elkötelezett a cég iránt, így ők sem hajlandók megválni a Facebook-papírjaiktól.

A Facebook kibocsátásakor több időpontot határoztak meg a befektetők, hogy meddig nem hajlandók eladni, vagy meddig nem adhatják el a részesedésüket. Az első időszak augusztus 16-án járt le, ami után több tulajdonos is jelentős részvénymennyiségtől szabadult meg. A következő fontosabb dátum október 29-én lesz, 234 millió részvény kerülhet a piacra. Utána november 14-én nagyjából 760 millió darab papír kerülhet a parkettre, míg december 14. után újabb 156 millió részvény szakadhat a befektetők nyakába.

Augusztus 16-án és 17-én egy Facebook-nagytulajdonos, Peter Thiel több mint 20 millió részvényt adott el, miután lejárt a papírok egy részére vonatkozó ún. "lockup" periódus. Augusztus végén pedig azt jelentették be, hogy egy alapító, Dustin Moskovitz augusztus 19. óta naponta 150 ezer darab részvényt adott el a piacon az előző hónap végéig.

Mark Zuckerberg 444 millió Facebook-részvénnyel rendelkezik, és opciója van további 60 millió részvény kibocsátására is.

A Facebook elsődleges kibocsátásakor 421,2 millió részvényt értékesítettek a befektetőknek a korábbi tulajdonosok. Az IPO után a piacon egyre jobban kezdtek aggódni a részvényesek a cég várható növekedése miatt, illetve a lockup periódusok lejártával piacra kerülő papírok miatt. A mostani állás szerint év az végére 2,3 milliárd darabra hízik majd fel a tőzsdén forgó mennyiség. Azok a befektetők, akik a jelenlegi árakhoz képest alacsonyabb árszinten kaptak részvényt vagy jutottak részesedéshez, a lockup periódus lejárta után könnyen realizálhatják a profitot.

Facebook grafikon