Magyar működése miatt is büntethetik a Gazpromot

Vágólapra másolva!
Több országban, köztük Magyarországon is vizsgálják, hogy visszaélt-e a Gazprom a piaci helyzetével. A gyanú szerint a cég akadályozza a gáz szabad áramlását az EU tagállamai között.
Vágólapra másolva!

Magyarország is azon országok között van, amelyekben a Gazprom visszaélhetett vagy visszaélhet piaci helyzetével - közölte szerdán az Európai Bizottság illetékes szóvivője.

Antoine Colombani brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta: Magyarországon kívül Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Bulgáriában, Észtországban, Lettországban és Litvániában vizsgálják, hogy visszaélt-e piaci pozíciójával az orosz állami gázvállalat.

A szóvivő ismertette, hogy Litvánia hivatalosan is kérte a bizottságtól ennek kivizsgálását, és a testület szakértői több országban személyesen is tájékozódtak a helyzetről. Antoine Colombani többször hangsúlyozta, hogy egyelőre a vizsgálat elindításáról és közel sem a lezárásáról van szó, ezért az eljárás esetleges kimeneteléről és következményeiről nem volt hajlandó nyilatkozni.

A testület úgy véli, az orosz óriásvállalat akadályozza a gáz szabad áramlását az Európai Unió tagállamai között, amivel felosztotta a piacot, emellett megakadályozza a gázellátás diverzifikálását, valamint tisztességtelen árakat szab ügyfeleinek azáltal, hogy a földgáz árát a kőolaj árához kötötte.

A Gazprom az [origo]-hoz eljuttatott angol nyelvű közleményében azzal reagált a hírre, hogy hivatalos értesítést még nem kapott a vizsgálatról, egyúttal közölte, mindig is elkötelezett volt az Európai Bizottsággal történő együttműködés iránt, és az marad a jövőben is.