Orbán: Az ősszel lezárulhatnak az IMF-tárgyalások

Vágólapra másolva!
Kormányzati kommunikációs roham indult IMF-ügyben. Orbán Viktor miniszterelnök szerint vannak vitatott kérdések, de már az ősszel egyezség születhet a hitelkeretről. Varga Mihály és Rogán Antal is az IMF-fel való egyezkedésről beszélt.
Vágólapra másolva!

A menetrend szerint haladnak az egyeztetések az EU és az IMF tárgyalóival, és a kormány a tárgyalások gyors lezárására számít, már az ősszel - mondta Orbán Viktor külföldi hírügynökségek tudósítóinak. A miniszterelnök közölte, hogy noha vannak még vitatott kérdések, a tárgyalások jól haladnak. A hitelkeret összegéről még nem esett szó, de 15 milliárd euró körüli összegre lehet számítani.

Az IMF-tárgyalásokról Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője is beszélt a Magyar Nemzetnek. A szerdán megjelent interjúban Rogán elmondta: "A céljaink részben megegyeznek az IMF-ével, hiszen mi is csökkenteni akarjuk az államadósságot, és alacsonyan tartani a hiányt. A vita az eszközökben lesz." Úgy látja, ha az eszközökben sikerül megállapodást kötni, akkor lesz jó megállapodás, ha nem, akkor erősebb vita várható a feltételekről.

A frakcióvezető szerint az európai adósságválságból adódó következményeket az IMF-hitellel könnyebben tudná kezelni Magyarország. "Ha csak gazdasági feltételei vannak a megállapodásnak, akkor gyorsan megszülethet az egyezség. Szerintem ezt az évet mindenképpen úgy fogjuk zárni, hogy Magyarország megkötötte a megállapodást" - fogalmazott Rogán.

Nem úszható meg az IMF-hitel, a valutaalap-program, ettől a lehetőségtől pedig nem félni kell, hanem okosan használni, hogy a magyar gazdaság szerkezetét javítsuk - ezt már Varga Mihály főtárgyaló, tárca nélküli miniszter mondta a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) tanévnyitó ünnepi szenátusülésén.

Varga Mihály úgy fogalmazott, hogy a tárgyalások megkezdéshez kapcsolódó pozitív piaci hangulat, az országkockázat csökkenése, az erősebb árfolyam mind azt jelzi, hogy a magyar gazdaságpolitika iránti bizalom fontos támpontja az újabb IMF-program lehetősége. A valutaalappal való tárgyalások folytatásának nem lesz akadálya - tette hozzá.