Rogán: Várhatóan módosítani kell a költségvetést

Vágólapra másolva!
Várhatóan még az idén megegyezik a kormány a Nemzetközi Valutaalappal, a megállapodás miatt pedig valószínűleg változtatni kell a költségvetésen - mondta Rogán Antal, aki álkonfliktusnak tartja a választási regisztrációról szóló vitát, ám az erről szóló törvényről a kihirdetés előtt alkotmánybírósági állásfoglalást kérne.
Vágólapra másolva!

"Személy szerint azért fájó nekem az ügy, mert több örmény barátom van, ráadásul az V. kerület jól működő testvérvárosi kapcsolatokat ápol Jerevánnal" - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője.

Szerinte sajnálatos, hogy Magyarország belekeveredett az örmény-azeri konfliktusba, de ebben a kérdésben nem Magyarországnak kell igazságot szolgáltatnia. Hozzátette, butaság azt feltételezni, hogy Azerbajdzsánnal bármilyen állampapír-vásárlásban állapodott meg Magyarország.

Várhatóan módosítani kell a költségvetést

A frakcióvezető a Nemzetközi Valutaalappal folytatandó egyeztetésekről elmondta: "A céljaink részben megegyeznek az IMF-ével, hiszen mi is csökkenteni akarjuk az államadósságot, és alacsonyan tartani a hiányt. A vita az eszközökben lesz". Úgy látja, ha az eszközökben sikerül megállapodást kötni, akkor lesz jó megállapodás, ha nem, akkor erősebb vita várható a feltételekről.

Rogán azt mondta, hogy európai adósságválságból adódó következményeket az IMF-hitellel könnyebben tudná kezelni Magyarország. "Ha csak gazdasági feltételei vannak a megállapodásnak, akkor gyorsan megszülethet az egyezség. Szerintem ezt az évet mindenképpen úgy fogjuk zárni, hogy Magyarország megkötötte a megállapodást" - fogalmazott Rogán.

A frakcióvezető azt is elmondta, nem ismer olyan kormányzati álláspontot, amely szerint a tranzakciós illeték (sárgacsekk-adó) jegybankra vonatkozó érvényességét törölni kellene. "Ha az IMF nem tekinti tényleges bevételnek a jegybanktól érkező tranzakciós illetéket, akkor ezt a költségvetésben valamilyen formában pótolni kell. Ha megszületik az IMF-megállapodás, akkor a jövő évi költségvetést várhatóan amúgy is módosítani kell" - tette hozzá Rogán.

A választói feliratkozást az Alkotmánybíróságnak is véleményeznie kell

A politikus a devizahiteleseknek szánt árfolyamrögzítésről közölte, hogy aki ezt kihagyja, az nem biztos, hogy a következő két évben újabb állami segítségre számíthat, ezért szerinte fontos felhívni a figyelmet erre a lehetőségre.

Rogán álkonfliktusnak tartja a választói feliratkozásról szóló vitát, szerinte a politikai elit jóval nagyobb jelentőséget tulajdonít a kérdésnek, mint a választók. Ugyanakkor hozzátette, határozott véleménye, hogy a választási törvény kihirdetése előtt mindenképpen szükség lesz az alkotmánybíróság előzetes normakontrolljára.